Moskovici: Učinićemo sve da Grčka ostane u eurozoni

"Ukoliko Evropa ne proizvodi rast i nova radna mjesta, i ako bude viđena kao mjesto štednje, ako ne bude viđena kao nada, napredak, već kao represija, kazna, bol, onda evropski projekat neće samo biti kritikovan, već i odbačen. Zato ova komisija zove sebe komisijom posljednje šanse," istakao je Moskovici
0 komentar(a)
Pjer Moscovici, Foto: Reuters
Pjer Moscovici, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2015. 10:20h

Grčka pripada eurozoni i zajednička evropska valuta zavisi od ostanka Atine u njoj, rekao je za BBC evropski komesar za ekonomiju i finansijska pitanja Pjer Moskovici.

Moskovici je istakao da će EU "učiniti sve" da spriječi Grčku da napusti eurozonu, ali je dodao da grčka vlada mora da poštuje prethodne ugovore na koje se obavezala.

"Vjerujemo da je mjesto Grčke u eurozoni, euru je potrebna Grčka i (vjerujemo) da je Grčkoj potrebno i da želi da bude u eurozoni," rekao je Moskovici, bivši ministar finansija Francuske. On je dodao da EU "osjeća da je za stabilnost eurozone i njen kredibilitet veoma važno da Grčka ne izađe iz nje". "Zato ćemo učiniti sve što je potrebno da to izbjegnemo," istakao je Moskovici. Novi ministar finansija Grčke, u međuvremenu je rekao da neće pregovarati sa "trojkom", međunarodnim kreditorima (Evropskomn centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom komisijom) o uslovima zajma koji od 2010. grčku ekonomiju čini solventnom, odnosno sprečava njen bankrot. Radikalno ljevičarska partija Siriza prethodnog vikenda je dobila vanredne parlamentarne izbore, zastupajući platformu protiv mjera štednje i obećavši da će postići otpisivanje polovine grčkog duga, i da se neće držati mjera štednje i smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i plata i penzija. Moskovici je ukazao da s jedne strane Evropa mora da poštuje volju grčkog naroda izraženu na izborima, ali da s druge strane i Atina mora da uzme u obzir sporazume koje je potpisala prethodna vlada. "Moramo da se pozabavimo tim pitanjima na tih, miran i ozbiljan način. Ova (nova) vlada mora da kaže šta tačno namjerava da učini," rekao je Moskovici. Novi grčki ministar fiannsija Janis Varufakis, međutim, rekao je poslije sastanka sa šefom eurogrupe, koju čine ministri finansija 19 zemalja EU koje za valutu imaju euro, da neće sarađivati sa "trojkom".

Varufakis je "trojku" nazvao "komitetom sazdanim na trulim osnovama" i dodao da, umjesto toga, želi "plodne pregovore" sa pojedinačnim članicama "trojke" i državama EU.

"Nismo spremni da nastavimo da se pretvaramo i produžavamo, da pokušavamo da sprovedemo neprimjenjivi program koji za pet godina do sada nije donio nikakve opipljive koristi," rekao je Varufakis za BBC. "Bolest sa kojom se trenutno suočavamo u Grčkoj je ta da je problem nesolventnosti pet godina rješavan kao problem likvidnosti," rekao je Varufakis. I njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u intervjuu za današnji Hamburger abendblat da želi da Grčka "ostane stalni dio zajednice eura". Grčka je sprovela velike mjere štednje u sklopu paketa pomoći od 240 milijardi eura koji je dogovoren 2010. sa "trojkom". Trenutni program zajma ističe 28. februara. Grčka ima na raspolaganju još 1,8 milijardi eura ukoliko ispuni uslove "trojke. Prosječna mesečna plata u Grčkoj je 600 eura, nezaposlenost je 25 odsto, dok je nezaposlenost mladih skoro 50 odsto, ekonomija je od početka krize u eurozoni doživjela pad od 25 odsto, a dug zemlje je 175 odsto bruto domaćeg proizvoda. Moskovici je, takođe, rekao da jačanje euroskeptičnih partija širom Evrope predstavlja dodatnu prijetnju za Uniju. "Ukoliko Evropa ne proizvodi rast i nova radna mjesta, i ako bude viđena kao mjesto štednje, ako ne bude viđena kao nada, napredak, već kao represija, kazna, bol, onda evropski projekat neće samo biti kritikovan, već i odbačen. Zato ova komisija zove sebe komisijom posljednje šanse," istakao je Moskovici.

Bonus video: