Putinov bliski prijatelj gradiće most Krim-Rusija

Primarna djelatnost kompanije SGM je izgradnja gasovoda i sa tim povezane infrastrukture. Do sada nije gradila mostove
67 pregleda 7 komentar(a)
Arkadij Rotenberg, Foto: Beta/AP
Arkadij Rotenberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.01.2015. 07:57h

Ruska vlada angažovala je kompaniju dugogodišnjeg saradnika predsjednika Vladimira Putina za izgradnju mosta s Krimom u vrijednosti od tri milijarde dolara.

U vladinoj naredbi koja je juče objavljena, Strojgasmontažu (SGM) je dodijeljen ugovor za izgradnju mosta preko Kerčkog moreuza koji će povezivati Rusiju i Krim, koji je prišlog marta pripojila od Ukrajina.

Arkadij Rotenberg, dugogodišnji Putinov prijatelj i jedan od prvih ruskih biznismena kojima je Zapad zamrzao imovinu i zabranio vize zbog aneksije Krima, ima 51 odsto vlasništva u SGM-u.

Rojters navodi da je primarna djelatnost kompanije izgradnja gasovoda i sa tim povezane infrastrukture, i do sada nije gradila mostove.

Vlada je saopštila da bi projekat trebalo da bude završen najkasnije do decembra 2018. i opisala je SGM kao „jednu od vodećih ruskih holding kompanija koje se bave izgradnjom u sektorima nafte, gasa, saobraćaja i pomorstva.“

Nije precizirala koliko projekat vrijedi, ali je list „Komersant“, koji je juče objavio intervju sa Rotenbergom, naveo da je prije nekoliko mjeseci koštao 228,3 milijadi rublji (3,3 milijarde dolara).

AP je javila da je ugovor Rotenbergovoj kompaniji dodijeljen bez javnog tendera. Prema podacima američkog Ministarstva finansija, Arkadij i njegov brat Boris su zaradili milijarde dolara od projekata koje im je dodijelio Putin.

Braća Rotenberg negiraju da ruski lider pomaže njihovom biznisu.

Časopis „Forbs“ je objavio da Arkadijevo bogatstvo iznosi 1,8 milijardi dolara te da je 27. najbogatija osoba u Rusiji.

On je u intervjuu za „Komersant“ pozdravio odluku ali je rekao da će projekat vjerovatno biti njegov posljednji pošto je davno odlučio da napusti menadžment, prodavši dio biznisa svom sinu.

Bonus video: