OLAND I KOPAČ:

"Hitno uspostaviti primirje u Ukrajini"

Hitno pozivamo Rusiju da pruži svoj doprinos političkom rješenju i obustavi svaku vrstu podrške separatistima koji se bore na istoku Ukrajine"
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta-AP
Fransoa Oland, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.01.2015. 17:46h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland i premijerka Poljske Eva Kopač, pozvali su na hitan prekid vatre u Ukrajini.

Oni su poručili Rusiji da obustavi podršku proruskim snagama na istoku zemlje.

"Hitno pozivamo Rusiju da pruži svoj doprinos političkom rješenju i obustavi svaku vrstu podrške separatistima koji se bore na istoku Ukrajine", poručili su Oland i Kopačova, u zajedničkom saopštenju poslije razgovora u Parizu. Oland je, takođe, pozvao na hitne pregovore između Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), pošto je otkazan sastanak Kontakt grupe planiran za petak u Minsku.

Agencija AFP podsjeća da do sada, zapadne sankcije protiv Rusije, nekoliko primirja i međunarodna diplomatija, nisu uspjeli da zaustave krvoproliće na istoku Ukrajine.

Najmanje 24 osobe, od kojih 19 civila, ubijeno je tokom poslednja 24 sata, u sukobima između vojske i proruskih snaga u regionu, saopštili su danas zvaničnici.

Poljska i baltičke zemlje - Estonija, Letonija i Litvanija - našle su se na ivici sukoba na istoku Ukrajine, od kada je Rusija prošle godine pripojila Krim.

U namjeri da zaštiti ove zemlje, nove članice Alijanse nekada pod uticajem Moskve, NATO je rasporedio više aviona, brodova i osoblja u regionu.

Francuska je saopštila da je spremna da "nastavi da doprinosi bezbjednosnim merama" u Poljskoj, raspoređivanjem tenkova i oklopnih vozila u toj zemlji i učestvujući u budućim vježbama NATO-a.