Separatisti: Ako pregovori ne uspiju, nastavljamo ofanizivu

Na istoku Ukrajine sukobi se nastavljaju, a samo u posljednja 24 časa stradalo je najmanje 24 osobe, među kojima 19 civila
0 komentar(a)
Denis Pušilin, Foto: Reuters
Denis Pušilin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2015. 20:10h

Proruski separatisti zaprijetili su danas da će ojačati napade na istoku Ukrajine, ukoliko ne uspiju mirovni pregovori njihovih predstavnika i vlade u Kijevu.

"U slučaju da pregovori ne uspiju i nastave se oružani napadi na dvije (samoproglašene) republike, mi zadržavamo pravo da nastavimo ofanzivu do konačnog oslobođenja regiona Lugansk i Donjeck", piše u saopštenju proruskih separatista.

Pregovori vlasti Ukrajine i proruskih pobunjenika trebalo je da se nastave danas, uz učešće OEBS-a i predstavnika iz Rusije.

Izaslanik samoproglašene "Republike Donjeck", Denis Pušilin izjavio je, međutim, da su pregovori otkazani, ali je ukrajinska strana te navode negirala.

Bivši ukrajinski predesjednik Leonid Kučma, koji predstavlja Kijev u pregovorima, rekao je kasnije da se nada da će novi dogovor o prekidu vatre biti potpisan sjutra u Minsku.

Samoproglašena "Republika Donjeck" je saopštila da je spremna da povuče teško oružje - ukoliko Ukrajina učini isto.

Na istoku Ukrajine sukobi se nastavljaju, a samo od četvrtka su poginule 24 osobe, među kojima 19 civila.

Posljednja runda pregovora proruskih pobunjenika i Kijeva bila je septembra 2014. u Minsku, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, ali su ga obje strane prekršile.

Od izbijanja sukoba na istoku Ukrajine, aprila prošle godine, poginulo je više od 5.100 ljudi.

Bonus video: