Italija: Propao i drugi pokušaj izbora šefa države

Sa tim izborom ne slaže se, međutim, lider opozicione koalicije desnog centra Silvio Berluskoni, zbog političkih neslaganja sa Matarelom
0 komentar(a)
Italijanski parlament, Foto: Reuters
Italijanski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2015. 15:48h

Ni drugog dana glasanja u italijanskom parlamentu nije izabran novi šef države, a za danas popodne najavljen je i treći krug glasanja, posljednji prije nego što za izbor novog predsjednika po zakonu bude potrebna prosta većina.

Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je juče poslanike svoje Demokratske stranke da na glasanju podrže sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu, što je jednoglasno prihvaćeno.

Sa tim izborom ne slaže se, međutim, lider opozicione koalicije desnog centra Silvio Berluskoni, zbog političkih neslaganja sa Matarelom.

U prva tri kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 672 glasa, dok je od četvrtog kruga - ako do toga dođe, za izbor novog šefa države potrebna prosta većina od 505 glasova. Italijanski mediji zato navode da Renci računa na izbor svog kandidata u četvrtom krugu.

Serđo Matarela (73) smatra se jednim od osnivača koalicije Maslina bivšeg premijera Romana Prodija, kao i osnivačem Narodne stranke. U vladi Masima D'Aleme bio je potpredsjednik vlade i ministar odbrane.

Prvi sukob sa Silvijom Berluskonijem imao je 1990, kada se povukao sa mjesta ministra obrazovanja zbog neslaganja oko usvojenih zakona. Kada je Berluskonijeva Forca Italija primljena u Evropsku narodnu partiju nazvao je to "nerazumnom noćnom morom".

Bonus video: