Novi "bauk" Evrope: Podemos kreće u ofanzivu

Podemos je dao obećanje da će srušiti sadašnju vlast koju smatra korumpiranom
17 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2015. 10:54h

Podstaknuta pobjedom svog saveznika Sirize u Grčkoj, španska partija Podemos počinje izbornu godinu velikim demonstracijama u subotu u Madridu.

Podemos je dao obećanje da će srušiti sadašnju vlast koju smatra korumpiranom.

Podemos je formiran prije jedva godinu dana, a ovaj skup najavljen kao "Marš za promjene" planiran je mnogo prije nego što se znao datum prijevremenih izbora u Grčkoj niti što se mogla predvidjeti pobjeda ljevičarske Sirize, partije koju vođa Podemosa podržava.

Cipras i Iglesijas Vođa Podemosa Pablo Iglesijas bio je oduševljen kada je u nedjelju pobijedio Aleksis Cipras u Grčkoj, koga je on podržavao za vrijeme izborne kampanje, i izjavio je da je "stigla nada" i da počinje odbrojavanje. U maju će Podemos (Možemo) učestvovati na regionalnim izborima u Španiji, a Iglesijas (36), bivši profesor političkih nauka nada se pobjedi na parlamentarnim izborima krajem godine. Za nekoliko mjeseci njegova partija koja je nastala od "Pokreta ogorčenih" koji se borio protiv štednje, ojačala je i prema anketama daleko je ispred opozicione Socijalisticke partije, a nekad i ispred vladajuće Narodne partije.

Erehon i Iglesijas Podemos očekuje da će u subotu napuniti Puerta del Sol trg u centru Madrida gdje se rodio pokret "Ogorčenih". Očekuje se dolazak demonstranata iz cijele Španije autobusima, vozovima ili kolima. Tada će biti najavljena promjena politike tako da bude u službi naroda a ne u službi privatnih interesa, rekao je Injigo Erehon, drugi čovjek u partiji. Iako je privreda počela da se oporavlja, nezaposlenost je i dalje 23 odsto i većina Španaca živi gore nego prije krize. Podemos optužuje korumpiranu manjinu da je napravila najveću pljačku u skorijoj španskoj istoriji.

Oslabljene skandalima dvije partije koje su tradicionalno vladale Španijom smjenjujući se sko 40 godina napadaju ovu novu grupaciju. Premijer Marijano Rahoj pozvao je Špance da ne igraju "ruski rulet" i glasaju za partiju koja "obećava mjesec i sunce". Konzervativci, socijalisti i mediji svih orijentacija osuđuju nedefinisani politički program Podemosa, simpatije njegovih vođa za socijalizam bivšeg venecuelanskog predsjednika Uga Čavesa, i utaju poreza koja se pripisuje nekim od njih. Vođstvo Podemosa distanciralo se od postupaka Čavesa i rekli su da će objaviti svoje poreske prijave da bi otklonili svaku sumnju.

Galerija

Bonus video: