ODLAZAK BERGLING

Umro jedan od najpoznatijih švedskih špijuna

On je 1970-ih radio za švedsku tajnu policijsku i vojnu službu, a kada je 1979. otkrivena njegova izdaja uhapšen je u Izraelu i izručen Švedskoj, gdje je osuđen na doživotnu robiju. Supruga mu je pomogla da pobjegne iz zatvora 1987, a nakon što su se ukrcali na trajekt za Finsku izgubio im se svaki trag
2 komentar(a)
Stig Bergling, Foto: Beta/AP
Stig Bergling, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2015. 21:20h

Bivši švedski ofiicir bezbjednosti Stig Bergling i jedan od najpoznatijih špijuna, koji je tokom Hladnog rata prodao više od 1.000 povjerljivih dokumenata Sovjetskom Savezu, umro je u 77. godini, javilo je Dagens Niheter u Stokholmu.

On je tokom sedamdesetih godina radio za švedsku tajnu policijsku i tajnu vojnu službu, a kada je 1979. godine otkrivena njegova izdaja uhapšen je u Izraelu i izručen Švedskoj, gdje je osuđen na doživotnu robiju.

Supruga mu je pomogla da pobjegne iz zatvora 1987. godine, a nakon što su se ukrcali na trajekt za Finsku izgubio im se svaki trag.

On je iskoristio slobodan dan i pobjegao kroz sporedni ulaz zgrade koju su nadgledali policajci zaduženi da ga prate dok je bio sa ženom u stanu, a kako je kasnije priznao, bjekstvo je planirao tri godine.

Bergling na zatvorskoj fotografiji

Njegovim bjekstvom švedske vlasti su osramoćene, a njihov liberalni zatvorski sistem doveden je u pitanje zbog čega je tadašnji ministar pravde morao da podnese ostavku.

Poslije bjekstva iz Švedske, Bergling je navodno živio u Sovjetskom Savezu, Mađarskoj i Libanu, ali se sa suprugom 1994. godine vratio u Švedsku, jer su se, kako je rekao, uželjeli zavičaja.

On je vraćen na izdržavanje zatvorske kazne, ali je oslobođen 1997. godine, a švedske vlasti smatraju ga najozloglašenijim špijunom poslije Stiga Venerstroma koji je kao vazduhoplovni oficir, takođe, prodavao tajne dokumente sovjetskim vlastima.

Među tajnama koje je otkrio Bergling, bili su i detaljni planovi odbrane na obalama Švedske i podaci o naoružanju koje je tamo bilo raspoređeno, zbog čega su vlasti iz osnova izmijenile sistem odbrane.

Poslije smrti supruge 1997. godine Bergling se ponovo oženio, a zatim uskoro i razveo, dok je posljednjih nekoliko godina bolovao od Parkinsonove bolesti.

Preporučujemo za Vas