DOGOVOR U BRISELU

EU pooštrava sankcije Rusiji i separatistima

U okviru dodatnih mjera koje bi EU mogla da preduzme, šefica evropske diplomatije je rekla da je "diplomatska služba" spremna na "na svaku, dodatnu i odgovarajući akciju", ne navodeći detalje
60 pregleda 1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2015. 21:02h

Evropska unija (EU) će pooštriti sankcije protiv Rusije i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, tako što će početkom februara dodati imena na postojeću crnu listu osoba kojima su uvedene sankcije, saopšteno je večeras u Briselu.

Šefovi diplomatija EU odlučili su i da produže do septembra sankcije već uvedene protiv pojedinaca, izjavila je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Ciljane sankcije, koje se sastoje od zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u EU, odnose se trenutno na 132 osobe.

Federika Mogerini je rekla da će predlozi za nova imena koja će biti dodata u spisak biti "spremna za nedjelju dana" i dodala će taj novi crni spisak biti usvojen 9. februara na narednom ministarskom sastanku.

U okviru dodatnih mjera koje bi EU mogla da preduzme, šefica evropske diplomatije je rekla da je "diplomatska služba" spremna na "na svaku, dodatnu i odgovarajući akciju", ne navodeći detalje.

Diplomatski izvori naveli su prije današnjeg sastanka da se u nacrtu zaključka pominju "dodatne sankcije". Ta formulacija se ne nalazi u finalnoj verziji.

Isti izvori su poslije sastanka rekli da je šef grčke diplomatije Nikos Kocias tražio da se ukloni formulacija "dodatnih sankcija" iz konačne verzije.

Federika Mogerini je rekla da je EU spremna da preduzme "nove mjere" i dodala da odluku o ekonomskim sankcijama donese šefovi država ili vlada EU, čiji je samit zakazan 12. februara u Briselu.

Preporučujemo za Vas