Škotska zabranila freking

"Freking" (fracking) podrazumijeva hidrauličko lomljenje stijena radi eksploatacije gasa iz škriljaca. Tokom te procedure u zemljište se ubrizgavaju hemijske supstance i voda, što posebno zabrinjava borce za čistiju prirodnu sredinu
55 pregleda 0 komentar(a)
Škotska, Foto: Shutterstock
Škotska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2015. 20:02h

Škotska je uvela moratorijum na izdavanje dozvola za vađenje gasa iz škriljaca dva dana nakon što su poslanici u Vestminsterskoj palati odbacili zabranu eksploatacije tog gasa u Velikoj Britaniji.

Škotski parlament najavio je da će sprovesti javne konsultacije i istraživanja uticaja eksploatacije gasa iz škriljaca metodom "frekinga" (fracking) na javno zdravlje prije nego što dozvoli ponovno izdavanje dozvola, prenio je danas Euraktiv Srbija.

"Freking" (fracking) podrazumijeva hidrauličko lomljenje stijena radi eksploatacije gasa iz škriljaca. Tokom te procedure u zemljište se ubrizgavaju hemijske supstance i voda, što posebno zabrinjava borce za čistiju prirodnu sredinu.

Moratorijum je objavio škotski ministar energetike Fergus Iving (Ewing) iz škotske Nacionalne partije. I laburisti podržavaju zabranu eksploatacije gasa iz škriljaca bez adekvatne zaštite i kažu da je težnja vlade u Londonu za gasom iz škriljaca "fanatična".

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) ocijenio je ranije ove nedjelje da gas iz škriljaca može da pomogne obezbjeđenju energetske sigurnosti i snižavanju cijena, kao i u borbi s klimatskim promjenama.

Procjenjuje se da Škotska ima oko 80 hiljada milijardi kubnih metara gasa iz škriljaca, što je dovoljno da se pokriju britanske potrebe za gasom tokom više od 30 godina.

Energetskom mapom puta 2050 Evropske komisije gas je identifikovan kao ključno gorivo u nastojanjima da se smanji emisija štetnih gasova. Istovremeno je eksploatacija gasa iz škriljaca u Evropskoj uniji strogo regulisana.

Na objavu moratorijuma oštro je reagovao poslanik konzervativaca u Evropskom parlamentu Ian Dankan (Ian Duncan) rekavši da se škotska vlada "igra politike sa škotskim radnim mjestima".

"Škotska vlada već ima značajnu količinu dokaza o bezbjednosti i uspješnosti metoda vađenja gasa iz škriljaca", istakao je Dankan.

Kako je prenio Euraktiv Srbija, organizacija Prijatelji Zemlje Škotska saopštila je da je zabrana "testament istrajnosti ljudi i zajednica širom zemlje koji su se neumorno borili protiv te industrije posljednjih godina".

"Potraga za novim fosilnim gorivom je posljednje što nam treba u kontekstu najnovijih upozorenja klimatologa i nije odgovoran potez zemlje koja nastoji da ostvari (energetske i klimatske) ciljeve", zaključila je ta organizacija.

Eksploatacija gasa iz škriljaca je kontroverzna i protivnici tvrde da kod vađenja gasa metodom "frekinga" može da dođe do curenja opasnih hemikalija i zagađenja vode.

Takođe kažu da "freking" za posljedicu ima sleganje tla na mjestima gdje se primjenjuje.

Evropske rezerve gasa iz škriljaca procjenjuju se na 639 hiljada milijardi kubnih stopa.

Bonus video: