Jevrejske zvanice (nisu) ostale zaključane u Aušvicu

"Italijanska TV ekipa dobila je dozvolu za snimanje do 21 čas. Pošto se ceremonija otegla, produžena im je dozvola do 23:30 i tada je jedan od zaposlenih Muzeja trebalo da ih pusti. Imamo potpuni snimak dešavanja. Pojavili su se prije 23 časa i stražara nije bilo jer je to pola sata prije dogovorenog vremena," rekao je Civinjski
1 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 20:15h

Direktor Državnog muzeja bivšeg nacističkog logora Aušvic Birkenau demantovao je danas da su neke od jevrejskih zvanica komemoracije žrtvama holokausta i italijanska TV ekipa ostali sramno zaboravljeni i zaključani u noći na srijedu na terenu logora.

Direktor Pjotr Civinjski objasnio je danas da su bili samo nestrpljivi da sačekaju pola sata dogovoreno vrijeme i čuvara da ih pusti a policija ih je saslušavala zato što provalili u jednu od zgrada.

"Uhapsila nas je poljska policija u Aušvicu. Sramota. Nas dvojica Jevreja zarobljeni smo u Aušvicu, na mjestu gdje sam izgubio dio porodice, gdje su ubijeni moji đedovi", ispričao je nakon povratka sa ceremonije obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja logora Aušvic, 27. januara, predsjednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči.

On i sekretar rimske jevrejske zajednice zajedno sa voditeljem i dvojicom tehničara italijanske televizije ostali su u logoru duže zbog snimanja emisije a navodno su kada su završili pred ponoć naišli na zaključane kapije bez ikoga da ih pusti.

"Italijanska TV ekipa dobila je dozvolu za snimanje do 21 čas. Pošto se ceremonija otegla, produžena im je dozvola do 23:30 i tada je jedan od zaposlenih Muzeja trebalo da ih pusti. Imamo potpuni snimak dešavanja. Pojavili su se prije 23 časa i stražara nije bilo jer je to pola sata prije dogovorenog vremena," rekao je Civinjski.

Prema snimcima nisu sačekali dogovoreno vrijeme, već su obili prozor u jednoj od zgrada.

"Jedan od njih je ušao i otvorio ostalima vrata. Proradio je alarm i straža je momentalno došla. Tek pošto su odbili da se legitimišu straža je pozvala policiju", kazao je direktor Muzeja.

Portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Skolovski odbio je verziju Pačifičija da su uhapšeni i satima saslušavani, prvo na terenu logora a zatim u policijskoj stanici.

Nismo ih hapsili ni priveli, saslušavani su kao svjedoci. Nisu ni zašta optuženi. U policijsku stanicu smo ih pozvali zato što smo tamo imali čaj i kafu i prebacili su se svojim kolima. Sudske tumače smo na stanicu dovezli iz mjesta udaljenog 20 kilometara, kazao je televiziji TVN24 Sokolovski.

Portparol policije objasnio je da su prvo saslušani na terenu logora zato što nisu htjeli da idu u policiju a da su pristali tek nakon razgovora sa italijanskim konzulom.

Direktor Muzeja Civinjski takođe nema šta da zamjeri policiji a kao krivce za cijeli skandalozni nesporazum označio je dvojicu predstavnika italijanskih Jevreja i TV ekipu.

"Ružno je što se tako ponašaju ozbiljni novinari, ozbiljni ljudi koji su predstavnici ozbiljnih zajednica. Niko ne bi bio u stanju da mi objasni kako to da osoba koja želi da izađe provaljuje unutra da izađe još više. Apsurdno i nedopustivo", kazao je Civinjski.

Bonus video: