Šulc: Ne očekujem jednostrane poteze Grčke

"Znate da u mnogim otvorenim raspravamna u Evropi postoji zabrinutost da će Cipras ići svojim putem. Ja sam danas zaključio da to nije slučaj", rekao je Šulc
1 komentar(a)
Martin Šulc, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Martin Šulc, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 19:16h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, prvi evropski zvaničnik koji je posjetio Grčku od izbora nove vlade, izjavio je da očekuje sporove oko toga kako ublažiti program pomoći Grčkoj, ali da ne očekuje nagle poteze Atine.

Šulc je poslije sastanka s novim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je zaključio da je Grčka otvorena za razgovore.

Cipras je ranije pozvao kreditore iz eurozone da otpišu dio dugova i ublaže zahtjevane mjere štednje, zbog čega neki investitori strahuju da bi Atina zbog otpora iz eurozone mogla jednostrano odlučiti da ne otplaćuje zajmove.

"Znate da u mnogim otvorenim raspravamna u Evropi postoji zabrinutost da će Cipras ići svojim putem. Ja sam danas zaključio da to nije slučaj", rekao je Šulc.

Cipras je rekao da je njegova vlada u razgovrima za "sveukupono evropsko i obostrano korisno rješenje po pitanjima od zajedničkog interesa", ali da je "očigledno da je potrebno vrijeme da bi te konsultacije bile efikasne i zaključene na obostrano koristan način".

Poslie Šulca u Grčku sjutra dolazi predsjednik eurogrupe Jerun Dejselblum. Grčko ministarstvo finansija saopštilo je da će Dejselblumova posjeta označiti početak pregovora s kreditorima.

Bonus video: