Grčka koči nove sankcije EU Rusiji?

"Grčka radi na tome da povrati mir i stabilnost u Ukrajini, i da istovremeno spriječi raskol između EU i Rusije", rekao je Kocias kome je to prvo zvanično putovanje u inostranstvo od stupanja na dužnost
57 komentar(a)
Ukrajina i Evropska unija, Foto: Reuters
Ukrajina i Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2015. 17:23h

Zbog prigovora Grčke nije postignut konsenzus u Evropskoj uniji o novim sankcijama Rusiji i produženju sadašnjih zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, kazale su diplomate iz EU za Radio Slobodnu Evropu.

Ambasadori EU sastali su se u srijedu uveče u Briselu da razgovaraju o novim kaznenim mjerama, ali diplomate iz EU kažu za RSE da nisu mogli da postignu sporazum jer su se grčki zvaničnici protivili predloženim zaključcima.

Konsenzus među svim članicama EU je neophodan da bi se odobrile nove sankcije ili produžile trenutne.

Nova grčka vlada želi da spriječi "raskol" između Evropske unije i Rusije, izjavio je danas u Briselu šef grčke diplomatije Nikos Kocias po dolasku na vanredni ministarski sastanak posvećen situaciji u Ukrajini.

"Grčka radi na tome da povrati mir i stabilnost u Ukrajini, i da istovremeno spriječi raskol između EU i Rusije", rekao je Kocias kome je to prvo zvanično putovanje u inostranstvo od stupanja na dužnost.

Na pitanje novinara da li će podržati ili ne najavljene nove sankcije protiv Rusije i propruskih separatista na istoku Ukrajine, grčki ministar je odgovorio: "Treba da pregovaram".

Pozivajući se na diplomatske izvore, Frans pres je naveo da će EU dodati imena na postojeću crnu listu osoba sankcionisanih zbog njihove umiješanosti u ukrajinski sukob. Sankcije se odnose na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU.

AFP je ocijenio da se u Briselu pomno prate namjere nove grčke vlade Aleksisa Ciprasa "u svijetlu njegovih proruskih simpatija".

"Ne vjerujem da će prvi potez grčke vlade biti razbijanje jedinstva unutar EU", ocijenio je litvanski ministar Linas Linkevičijus, zagovornik tvrde struje protiv Moskve.

U procurelom dokumentu se takođe poziva ukrajinska vlada da uzbrza sprovođenje političkih i ekonomskih reformi i izražava ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u djelovima istočne Ukrajine, razorenoj konfliktom.

Bonus video: