FOTO I VIDEO: Venecija poplavljena, projekat koji bi ovo spriječio kasni zbog korupcije

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro je izjavio da je zatražio sastanak s premijerom Đuzepeom Konteom da bi mu naglasio hitnost projekta kojim bi se brane podigle kada plima dosegne 109 centimetara. To se u Veneciji dešava u prosjeku četiri puta godišnje
690 pregleda 0 komentar(a)
Venecija, poplava, Foto: Reuters
Venecija, poplava, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2018. 18:58h

Izuzetno visoka plima poplavila je danas tri četvrtine Venecije dok su poplave i jaki vjetrovi pogodili i druge djelove Italije, pri čemu je četvoro ljudi stradalo.

I turisti i stanovnici su kroz Veneciju hodali u čizmama nakon što je vjetar podigao nivo mora za 156 centimetra prije nego što je oslabio. Voda je prešla preko uzdignutih pješačkih mostova i natjerala vlasti da ih uklone. Obustavljen je saobraćaj vodenih autobusa osim za ostrva.

Venecija često biva poplavljena kada jaki vjetrovi poguraju vodu iz zaliva, ali današnji nivo je bio najviši od decembra 2008.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro je rekao da bi niz podvodnih brana koje se grade u zalivu spriječio poplavu. Taj projekat, nazvan Mojsije, mnogo kasni, opterećen je prevelikim troškovima i korupcionaškim skandalima.

On je izjavio da je zatražio sastanak s premijerom Đuzepeom Konteom da bi mu naglasio hitnost projekta kojim bi se brane podigle kada plima dosegne 109 centimetara. To se u Veneciji dešava u prosjeku četiri puta godišnje.

Venecijanci i firme obično ojačavaju vrata metalnim ili drvenim pločama da bi spriječili ulazak vode u donje spratove, ali fotografije na društvenim mrežama pokazuju vlasnike radnji koji pumpama pokušavaju da zaštite svoju robu.

Galerija

Bonus video: