Cipras predlaže da grčki hotelijeri ukinu sistem "all inclusive"

"Ne želimo da zadržimo model intenzivne eksploatacije turizma", kazao je novi premijer
5 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2015. 15:27h

Novi grčki premijer Aleksis Cipras obećao je donošenje mjera za spas ekonomije i priznavši da njegova vlada nema prava na grešku, već je predložio da grčki hotelijeri odustanu od formule "ol inkluziv" i da se vrate tradicionalnoj ponudi koja podrazumijeva potrošnju turista i izvan hotela.

On ima namjeru da promijeni postojeći sistem masovnog turističkog odmora "ol inkluziv" (All inclusive, sve uključeno), kakav je razvijen u Grčkoj posljednjih nekoliko decenija, prenio je britanski list Dejli mejl.

"Ne želimo da zadržimo model intenzivne eksploatacije turizma", citira list grčkog premijera.

Cipras, kako dodaje Dejli mejl, prije svega namjerava da podrži povratak sa sistema "ol inkluziv" na tradicionalne modele odmora, kada turisti posjećuju lokalne barove, restorane i znamenitosti.

Hoteli sa "ol inkluziv" ponudom su popularni kod porodica s ograničenim budžetom, koje znaju da neće imati dodatne troškove za hranu, piće i zabavu. Istovremeno, oni su "katastrofa" za lokalne trgovce i vlasnike restorana, jer se zadržavaju iza ograda odmarališta, navodi list.

Britanski turoperateri su već saopštili da promjene koje bi mogla da donese grčka vlada neće uticati na odmor turista ove godine. Međutim, predstavnici turističkog sektora u Velikoj Britaniji i Grčkoj se protive bilo kakvim poreskim promjenama, koje će podići cijene u odmaralištima zemlje.

Grčka nacionalna turistička organizacija je izrazila nadu da će vlada odgovorno pristupiti unošenju bilo kakvih promjena, piše Dejli Mejl.

Bonus video: