Vratio se sa fronta u Donjecku: Sa nama se bore i ruski vojnici

“U Donjeck sam stigao 25. decembra. Otišao sam tamo da pomognem, a porodici i prijateljima sam rekao da idem na Tajland"
59 pregleda 28 komentar(a)
Donjeck separatist, Foto: Reuters
Donjeck separatist, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2015. 08:45h

Rus koji se vratio sa fronta u Donjecku svojim svjedočenjem je potvrdio optužbe Kijeva da na istoku Ukrajine ratuju i ruski vojnici.

Konstantin Gorelov, 22-godišnjak iz ruskog grada Sahalinska se prije nekoliko dana vratio iz Donjecka, gdje je učestvovao u borbama na strani proruskih snaga oko aerodroma u tom gradu, navodi portal ruskog radija Eho.

Bivši marinac je u Donjeck otišao za vrijeme odmora, a istakao i da se u istočnoj Ukrajini bore pripadnici regularne ruske vojske i da oni ne to ne poriču. “U Donjeck sam stigao 25. decembra. Otišao sam tamo da pomognem, a porodici i prijateljima sam rekao da idem na Tajland. Po dolasku na front sam javio majci gdje sam, poslao sam joj fotografije na kojima držim oružje“, naveo je Gorelov. On je istakao da je “učlanjenje“ u redove proruskih milicija veoma jednostavan proces. “Išao sam koracima svojih kolega. Dali su mi kontakt komandira bataljona, kome sam se javio i već sljedećeg dana sam zadužio oružje. Finansijska situacija je veoma loša, ali sa vojne strane nije toliko. Borili smo se kao Spartanci“, objasnio je Gorelov. Mladić je potvrdio da je učestvovao u ratovanju oko aerodroma u Donjecku. “Novi terminal nije brzo pao, bar koliko ja znam. Trebalo je tri ili četiri dana, a Ukrajinici sebe zovu kiborzima zato što su drogirani i pijani. Napali su nas odmah po bombardovanju grada. Napali su treći sprat i podrum. “Oduvali“ smo ih“, istakao je Gorelov. On smatra da samo jedna stvar može okončati rat u Ukrajini. “Ubistvo Porošenka, Jacenjuka i članova Vrhovne rade“, jasan je Gorelov. Ipak, on ističe da mu nije bilo lako da se prilagodi ratnim uslovima. “Bio sam šokiran. Pitao sam se zašto sam tu, ali kada se uđe u priču, teško je izaći. Neki misle da sam lud, a neki da sam heroj. Rodbina kaže da me neće pustiti da opet odem tamo, ali se oni za neke stvari ne pitaju“, zaključio je Gorelov.

Bonus video: