APEL FEDERIKI MOGERINI

Grčka nezadovoljna saopštenjem EU

Kancelarija tek izabranog grčkog premijera koji je danas predstavio članove kabineta, saopštila je da je EU trebalo da osigura saglasnost Atine prije nego što je izdala saopštenje u ime svih članica Unije
3 komentar(a)
Grčka vlada, Foto: Beta-AP
Grčka vlada, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.01.2015. 21:00h

Novoimenovani grčki premijer Aleksis Cipras prenio je svoje nezadovojstvo šefici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini.

On je naveo da grčka vlada nije zadovoljna zbog toga što nije konsultovana povodom saopštenja članica EU o rastućoj krizi u Ukrajini.

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne i humanitarne situacije na istoku Ukrajine i osudili ubijanje civila u Marijupolju, prenio je Rojters. Oni su takođe od svojih ministara spoljnih poslova zatražili da razmotre mogućnost uvodjenja novih sankcija Rusiji kao odgovor na to, mada konačna odluka neće biti donijeta prije samita sljedećeg mjeseca. Kancelarija tek izabranog grčkog premijera koji je danas predstavio članove kabineta, saopštila je da je EU trebalo da osigura saglasnost Atine prije nego što je izdala saopštenje u ime svih članica Unije.

"U tom kontekstu mi naglašavamo da ne postoji saglasnost naše zemlje", kaže se u saopštenju Ciprasovog kabineta i dodaje da je on nezadovoljstvo tim potezom Unije preneo Mogerini u telefonskom razgovoru. Grčka ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i nikad nije snažno podržavala sankcije EU protiv Moskve, ocjenjuje Rojters.