"EUROZONA JE U OPASNOSTI ZBOG ŠTEDNJE"

Cakalotos: Nijesam sreo ekonomistu koji vjeruje da će Grčka otplatiti sve dugove

"Evropa će postati veoma čudna i opasna, sa veoma jakim centrifugalnim političkim silama, ako pokaže da nije spremna da razgovara sa novom vladom, izabranom na demokratski održanim izborima", istakao je portparol Sirize
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2015. 09:29h

Nerealno je očekivati da Grčka u potpunosti otplati svoje dugove, izjavio je glavni portparol za ekonomiju grčke ultraljevičarske stranke Siriza, koja je proteklog vikenda pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

"Niko ne vjeruje da je grčki dug održiv", izjavio je za britanski BBC portparol Sirize Euklid Cakalotos.

"Još nisam sreo ekonomistu koji bi zaista vjerovao da će Grčka u potpunosti otplatiti svoje dugove. To je nemoguće", rekao je Cakalotos i dodao da bi lideri Evropske unije trebalo da pokažu da su spremni da sarađuju sa Sirizom, strankom koja se oštro protivi daljoj primjeni oštrih mjera štednje u Grčkoj.

"Evropa će postati veoma čudna i opasna, sa veoma jakim centrifugalnim političkim silama, ako pokaže da nije spremna da razgovara sa novom vladom, izabranom na demokratski održanim izborima", istakao je portparol Sirize.

"To će biti konačni signal da se radi o Evropi koja ne može da prihvati demokratske niti društvene promjene", rekao je Cakalotos, dodavši ipak da bi bila njegova "najgora noćna mora ukoliko bi se eurozona raspala zbog bankrota Grčke".

"Ako Grčka bankrotira i izađe iz eurozone, eurozona će se tada raspasti. Mi od početka pričamo da je eurozona u opasnosti i da je euro u opasnosti, ali ne od opasnosti od Sirize, već upravo od politike štednje", upozorio je Cakalotos.

Krajnje ljevičarska stranka Siriza želi da pokrene ponovne pregovore oko uslova pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila zajmove u iznosu od 240 milijardi eura, ali lideri EU upozoravaju novu grčku vladu da će morati da ispuni preuzete obaveze prema kreditorima.

Cipras danas predstavlja novu koalicionu vladu

Novi grčki premijer Aleksis Cipras predstaviće danas novu koalicionu vladu iz redova Sirize i partije Nezavisnih Grka, poslije ubjedljive pobjede ljevice na izborima u nedjelju.

Očekuje se da će nova grčka vlada tokom dana položilti zakletvu, čime će "šokirana" Evropa dobiti bolji uvid u novu grčku administraciju, javlja AFP.

Analitičari su opisali najavljenu zajedničku vladu ljevice i desnice kao "neprirodnu koaliciju" i vjerovatno kratkotrajnu, pošto je partija Nezavisnih Grka "nepredvidljiva", a i dvije partije se oštro razlikuju u pogledu imigracione politike.

Međutim, obije partije se oštro protive programu EU i MMF-a za spasavanje Grčke koji je primorala Grke na dalekosežne mjere štednje i produbila bolnu šestogodišnju recesiju, navodi AFP.

Zvaničnici od Brisela do Berlina poručili su da su spremni da razgovaraju sa novom vladom na čelu sa Ciprasom, insistirajući, međutim, da Atina mora da poštuje sporazume koje je postigla sa međunarodnim kreditorima.

Cipras će se kao premijer prvi put sastati sa drugim evropskim liderima na samitu 12. februara, na kom će jedna od tema svakako biti sudbina Grčke u eurozoni i održivost njenog javnog duga.

Galerija