Putin čestitao Sirizi na pobjedi

Putin je izrazio uvjerenje da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rješavanju tekućih evropskih i svjetskih problema, saopšteno je iz Kremlja
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 16:39h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas lideru ultraljevičarske grčke stranke Siriza na odlučnoj pobjedi na parlamentarnim izborima, ističući da je Rusija spremna da sarađuje sa novom vladom.

Putin je izrazio uvjerenje da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rješavanju tekućih evropskih i svjetskih problema, saopšteno je iz Kremlja, prenosi AFP.

Ruski predsjednik je u telegramu poželio uspjeh stranci Aleksisa Ciprasa u "trenutno složenim uslovima".

Siriza je pobijedila sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mjesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazali su zvanični rezultati ministarstva unutrašnjih poslova.

Na osnovu prebrojanih 99,80 odsto glasova Siriza ima 8,5 odsto više glasova od konzervativne stranke Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa koji je sa 27, 81 odsto glasova osvojila 76 mjesta u grčkom parlamentu, javila je grčka novinska agencija ANA.

Lider Sirize Aleksis Cipras ponovio je juče obećanje da će ponovo pregovarati o uslovima za program pomoći Grčkoj sa EU i MMF.

On je u pobjedničkom govoru poručio da Grčka okreće novi list i ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mjere štednje.

Bonus video: