Štajnmajer: Niko ne želi da po svaku cijenu pooštri sankcije Rusiji

Štajnmajer je rekao da će ofanziva koju su proruski aktivisti pokrenuli u Marijupolju na jugoistoku dovesti do značajne promjene situacije na tom području, na šta Evropa mora da reaguje
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 16:37h

Njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da niko ne želi da po svaku cijenu pooštri sankcije Moskvi zbog njenog stava prema istoku Ukrajine.

On je rekao da će ofanziva koju su proruski aktivisti pokrenuli u Marijupolju na jugoistoku dovesti do značajne promjene situacije na tom području, na šta Evropa mora da reaguje.

Štajnmajer je, takođe, upozorio da ističe vrijeme za implementaciju mirovnog dogovora postignutog u Minsku u septembru i zatražio od Moskve da pošalje jasnu naredbu proruskim aktivistima u Ukrajini.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert izjavio je juče da je predsjednica vlade zatražila je od proruskih aktivista da obustave ofanzivu na Marijupolju i pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da utiče na njih.

Njemačka kancelarka razgovarala je juče telefonom s Putinom o situaciji na jugoistoku Ukrajine i pozvala ga da upotrijebi svoj uticaj i izvrši pritisak na proruske snage u Ukrajini i okonča širenje nasilja.

Njemačka kancelarka rekla je i da proruske snage, kao potpisnice sporazuma iz Minska, treba da sjednu za pregovarački sto sa predstavnicima Ukrajine, Rusije i OEBS. Na pitanje o mogućnosti pooštravanja sankcija, Zajbert je rekao da će se ministri inostranih poslova Evropske unije sastati u četvrtak da bi odlučili kako da reaguju. "Ne mogu da kažem da li će sankcije biti pooštrene ili ublažene", rekao je Zajbert.

Bonus video: