Iglesijas: Grčka će imati svog predsjednika, a ne izaslanika Angele Merkel

Ističući relativnu važnost španske ekonomije, četvrte po snazi u eurozoni, on je dodao da "nijesmo zaplašeni Bundesbankom"
0 komentar(a)
Pablo Iglesijas, Foto: Reuters
Pablo Iglesijas, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 09:39h

Lider španske ljevičarske populističke partije Podemos Pablo Iglesijas pozdravio je pobjedu savezničke partije Sirize na izborima u Grčkoj.

On je ocijenio da će to zemlji donijeti oslobođenje od politike štednje koju "diktira Njemačka".

"Grci će imati istinskog grčkog predsjednika, a ne delegata njemačke kancelarke Angele Merkel predsjednika koji će štititi interese svoje zemlje i svog naroda", rekao je Iglesijas španskoj privatnoj TV stanici Seksta.

"Radićemo da podržimo Sirizu, ali ćemo raditi i u Španiji, priznajući da je to različita ekonomska i politička realnost", naveo je Iglesijas, koji je prošle sedmice prisustvovao i završnom predizbornom mitingu grčke Sirize, podsjeća AFP.

Ističući relativnu važnost španske ekonomije, četvrte po snazi u eurozoni, on je dodao da "nijesmo zaplašeni Bundesbankom".

"Godina 2015. će biti godina promjena", poručio je španski političar.

Iglesias je ranije po zatvaranju birališta pozdravio izglednu pobjedu Sirize.

"Nada se budi, strah iščezava. Siriza, Podemos - pobjeđujemo", izjavio je Iglesias poslije objavljivanja rezultata ankete sprovedene po izlasku s birališta u Grčkoj, prema kojima je Siriza ubjedljivo vodila.

"U Grčkoj večeras to svi znaju. Nadamo se da ćemo i mi u Španiji uskoro čuti takvu vijest", rekao je Iglesijas pred oko 8.000 pristalica okupljenih u Valensiji.

Španski Podemos (u prevodu - Možemo) sa Sirizom je ujedinjen u stavu da treba da se odbace nametnute mjere štednje, ali i u čvrstoj borbi protiv korupcije u njihovim zemljama.

Bonus video: