Aleksis Cipras - političar koji prkosi establišmentu

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 08:37h

Lider grčke levičarske partije Sirize Aleksis Cipras, čija je partija pobijedila na prevremenim parlamentarnim izborima, važi za nekonvencionalnog političara u toj zemlji, a tokom izborne kampanje uznemirio je establišment u Briselu zbog najava da će dolaskom na čelo Vlade tražiti nove pregovore o grčkom paketu pomoći i otpis velikog dijela duga.

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine - ključne za političke promjene u Grčkoj budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila ljevičare i komuniste. Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspjeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije.

On predstavlja osvježenje u grčkom tradiciolanom političkom spektru jer su birači siti dvije etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije.

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine.

Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji - "Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas".

Saradnici kažu da je Aleksis Cipras "mnogo više od lijepog lica" - da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspjeh prije svega rezultat strategije i vrijednog rada, navodi Rojters.

I politički analitičari se slažu da ne bi uspio bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosljedna pozicija da je rješenje u rukama Atine - ako se odupre rigoroznim zahtjevima štednje koje je pred nju postavila EU.

Politički protivnici zameraju mu neiskustvo, komentarišući da bi poslije samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras bio "do guše" u problemu kada bi se našao za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke.

Zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, "daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi", piše britanski Indipendent.

Cipras i zvaničnici Sirize vjeruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kada budu suočeni sa, kako kažu, ljevičarskom Vladom sa jakim mandatom.

Da će vjerovatno novi grčki premijer ostati dosljedan svojim predizbornim obećanjima govori i njegova izjava - "Možete mijenjati pozicije, ali ne i svoje principe".

Cipras je u nedavnom intervjuu, da bi pokazao da nije spreman na kompromise kad su u pitanju ključni principi, rekao i da - "Ako me nijeste vidjeli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada".

Osim što nikad ne nosi kravatu, zna se i da je mnogo radio kako bi unaprijedio svoje znanje engleskog jezika.

Od prethodnih izbora 2012. do danas ojačao je svoju poziciju na međunarodnoj sceni susretima sa mnogim viđenijim ličnostima i političarima, poput pape Franje, predsjednika Evropske centralne banke Marija Dragog i čak njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, osobe koju je Cipras često napadao zbog čvrstog stava da Grčka mora da pokaže veću fiskalnu disciplinu.

Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom.

Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

Bonus video: