Podemos slavi pobjedu Sirize: "Želimo da tik-tak što prije čujemo u Španiji"

Formiran prije manje od jedne godine, Podemos se, zasnivajući svoju politiku na osudi mjera štednje i korupcije elite, u anketama izjednačio po snazi s vladajućim konzervativcima
1 komentar(a)
Pablo Iglesijas, Podemos, Foto: Reuters
Pablo Iglesijas, Podemos, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2015. 20:33h

Španska ljevičarska stranka Podemos počela je već u nedjelju popodne da slavi pobjedu svoje saveznice Sirize, ne čekajući zvaničan ishod izbora u Grčkoj, u nadi da će uskoro postići isti uspjeh u Španiji.

"Stigla je nada, odlazi strah. Siriza i Podemos će pobijediti!", rekao je vođa Podemosa, Pablo Iglesias, pred oko 8.000 partijskih aktivista u Valensiji.

"U Grčkoj večeras čujemo: "tik-tak, tik-tak, tik-tak'!" - počelo je "odbrojavanje" za promjenu. Želimo da to što prije čujemo i u Španiji", rekao je Iglesias koji je u četvrtak bio u Atini, na posljednjem predizbornom mitingu Aleksisa Ciprasa, lidera Sirize.

Španci maja ove godine izlaze na opštinske i regionalne izbore, a u novembru i na poslaničke.

"Tvrde da će haos izbiti u Grčkoj, a ja kažem da je haos do sada bio u Grčkoj", rekao je Iglesias.

"Haos je da tri miliona ljudi nema zdravstveno osigiranje. Haos je da je 25 odsto radnika te zemlje siromašno čak i kada imaju ugovor o radu, a ja ne želim da oni (liberali) moju zemlju (Španiju) pretvore u Grčku, i zato moramo da pobijedimo", rekao je on.

Formiran prije manje od jedne godine, Podemos se, zasnivajući svoju politiku na osudi mjera štednje i korupcije elite, u anketama izjednačio po snazi s vladajućim konzervativcima.

Ta stranka je iznenadila sve u maju 2014, osvojivši pet poslaničkih mjesta u Evropskom parlamentu.

U aluziji na Podemos, šef španske konzervativne vlade Mariano Rahoj je u nedjelju pozvao glasače da "ne skoče u ambis" izborom stranke za koju će glasati.

"Ne možemo našom i budućnošću naše djece igrati "ruski rulet" frivolnosti, nekompetentnosti i populizma", rekao je premijer Rahoj na konferenciji svoje Narodne stranke u Madridu.

Bonus video: