"UGOVOR JE UGOVOR"

Njemački mediji upozoravaju Ciprasa, javila se i Merkel

Njemački "Špigl" u svom onlajn izdanju navodi da je moguće vidjeti zapanjujuću pobjedu Sirize kao "horor scenario"
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2015. 11:30h

Portparol Angele Merkel je poručio da vlada Njemačke očekuje da će Grčka ispuniti obaveze koja je preuzela ranije.

Nemački mediji upozorili su Grke, u prvim reagovanjima na pobjedu radikalne Sirize na izborima, da se ne zanose da im izborni trijumf te partije može donijeti nove pregovaračke pozicije o opraštanju dugova kod međunarodnih kreditora.

"Žao nam je gospodine Cipras, ali to je otišlo predaleko" - upozorio je najtiražniji evropski list "Bild" iz Berlina. Njemački list je nazvao "opasnom" Ciprasovu platformu o zaustavljanju ekonomskih reformi koje zagovara Njemačka. "Eurozona nije kockarski sto za kojim svako može da igra kako hoće", navodi "Bild" i jasno poručuje "da je ugovor - ugovor", a prenosi AFP. Njemački "Špigl" u svom onlajn izdanju navodi da je moguće vidjeti zapanjujuću pobjedu Sirize kao "horor scenario".

List, međutim, procjenjuje da bi "ovi izbori mogli da budu upamćeni u istoriji kao dan kad su Grci uzeli sudbinu u svoje ruke". "Cipras zaslužuje šansu. Da li su Grci stvarno željeli da glasaju za partiju koja je dovela zemlju na kolena?", navodi list, misleći na partiju Novu demokratiju dosadašnjeg premijera Antonisa Samarasa. Konzervativni "Frankfurter algemajne cajtung" nazvao je rezultate grčkih izbora "izrazom duboke frustracije izbornog tijela mjerama štednje u posljednjih nekoliko godina". "Bez obzira šta je Cipras obećao, on ne može da izbjegne istinu - Grčkoj je potrebno još stranog novca, bilo sa tržišta, bilo iz EU", ocjenjuje list.

List takođe upozorava da lider Sirize mora da izabere između postizanja kompromisa sa kreditorskom trojkom ili kompletnog državnog bankrota koji bi "Grčku još više gurnuo u provaliju". Siriza je na juče održanim prijevremenim izborima osvojila 149 mjesta od ukupno 300 koliko ih ima u grčkom parlamentu, i dogovorio formiranje Vlade sa Nezavisnom partijom Grka. Samarasova Nova demokratija osvojila je 76 mandata.

Preporučujemo za Vas