Antiislamisti ponovo protestuju u Drezdenu

"U domovini mi potcjenjujemo štetu koju ksenofobični i rasistički slogani i plakati PEGIDA već imaju", rekao je Štajnmajer
1 komentar(a)
Drezden, Foto: Reuters
Drezden, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2015. 13:42h

Grupa koja je organizovala više antiislamskih protesta u njemačkom gradu Drezdenu zakazala je za danas novi protestni skup nakon što je prethodni otkazan zbog teroristčke prijetnje.

Grupa koja sebe naziva Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada ili PEGIDA pomenuta je kao moguća meta u jednom onlajn komentaru.

Vlasti u Drezdenu odlučile su prošlog ponedjeljka da zabrane sve proteste iz bezbjednosnih razloga, podsjetio je AP.

Nekoliko sati prije održavanja današnjeg skupa šef njemačke diplomatije Frank Valter-Štajnmajer je izjavio da antimuslimansko raspoloženje ove grupe šteti imidžu države u inostranstvu.

"U domovini mi potcjenjujemo štetu koju ksenofobični i rasistički slogani i plakati PEGIDA već imaju", rekao je Štajnmajer u intervjuu za dnevnik "Bild" objavljenom malo prije početka 13. skupa PEGIDA u Drezdenu otkako je taj pokret u ovom gradu osnovan 20. oktobra prošle godine, naveo je AFP.

"Željeli mi to ili ne, svijet posmatra Njemačku sa velikom pažnjom", rekao je Štajnmajer ističući da je važno "jasno i glasno reći da PEGIDA ne govori u ime Njemačke".

Njemački diplomata je rekao da ga strane kolege "neprekidno pitaju" o očiglednom porastu antimuslimanskog raspoloženja u Njemačkoj.

On je, takođe, podsjetio građane da je mobilizovanje ljudi napadima na žrtvene jarce poput imigranata i tražilaca azila "lakše, nego pokretanje kompleksnih pitanja poput neodgovarajuće infrastrukture ili populacije koja stari".

Današnji skup PEGIDA prvi je otkako je lider ovog pokreta Luc Bahman podnio ostavku 21. januara pošto se u medijima pojavila njegova slika na kojoj pozira kao Hitler kao i rasistički komentari koje je postavio na Fejsbuk.

Protestni skup planiran 19. januara u Drezdenu otkazan je zbog prijetnji Bahmanu.

Na prethodnom skupu 12. januara okupilo se 25.000 ljudi, najveći broj pristalica pokreta do tad.

U subotu, oko 1.000 pristalica grupe koja sebe naziva Patriotski Evropljani protiv amerikanizacije Zapada ili PEGADA, sukobilo se sa oko 600 učesnika kontramitinga u susednom gradu Erfurtu.

Bonus video: