"Preživio" i Cipras: Grčki parlament izglasao povjerenje vladi

Lider nacionalističke stranke Nezavisni Grci Panos Kamenos, dosadašnji ministar odbrane i partner Ciprasove stranke Siriza, napustio je vladu u nedjelju zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom
906 pregleda 0 komentar(a)
Cipras i članovi njegove vlade nakon glasanja, Foto: Reuters
Cipras i članovi njegove vlade nakon glasanja, Foto: Reuters

Grčki parlament izglasao je večeras povjerenje ljevičarskoj vladi Aleksisa Ciprasa, nekoliko dana poslije raspada vladajuće koalicije zbog neslaganja oko Sporazuma iz Prespe s Makedonijom.

Cipras, kojem mandat ističe u oktobru, dobio je podršku 151 poslanika u parlamentu sa 300 mjesta, koliko mu je i bilo neophodno da "preživi" glasanje o povjerenju, navodi Asošiejted pres.

Lider nacionalističke stranke Nezavisni Grci Panos Kamenos, dosadašnji ministar odbrane i partner Ciprasove stranke Siriza, napustio je vladu u nedjelju zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.

Taj sporazum predviđa da ime države bude iju Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU.

Makedonija je već ispunila svoj dio dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime zemlje.

Ranije danas je i vlada britanske premijerke Tereze Mej dobila povjerenje u parlamentu.

Bonus video: