"STOP BANKSTERIMA"

Poljaci protiv "švajcaraca": "Banke se prema klijentima ponašale kao prema Indijancima"

"Očekujemo da nam vlada pomogne nekim zakonom. Pojma nemam koliko će iznositi rata mog kredita za dvije nedjelje. Prijeti nam bankrot i ne znam uopšte šta će biti dalje", kazala je Poljakinja na demonstracijama u Krakovu
0 komentar(a)
Poljska, protesti, Foto: Reuters
Poljska, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 18:52h

Poljaci sa kreditima u švajcarskim francima izašli su danas u protestnu šetnju ispred Predsjedničke palate u Varšavi i na ulice još nekoliko najvećih poljskih gradova sa zahtjevom da im u situaciji sa iznenada preskupim kreditima pomogne poljska vlada.

Stotine Poljaka demonstrirale su danas na ulicama Krakova, Vroclava, Lođa, Gdanjska i Šćećina noseći transparente "Stop banksterima" a u Varšavi su organizovali protestnu šetnju ispred sjedišta poljskog predsjednika, zato što im gradske vlasti zbog zakašnjele prijave nijesu dozvolile klasični protestni miting.

"Banke su se prema klijentima ponašale kao prema Indijancima kojima nude nekakve đinđuve umjesto solidnog produkta - kredita", kazao je na protestu u Varšavi Tomaš Sadlik iz udruženja Pro futuris koje je organizovalo demonstracije a inače zastupa Poljake u njihovim sporovima sa bankama.

"Nisam željela kredit u francima ali u banci su me ubjeđivali da je to najbolji produkt a da je švajcarski franak valuta koja se praktično ne pomjera", kazala je poljskoj televiziviji TVP jedna od Poljakinja na protestnoj šetnji u Varšavi.

Oni od ukpno preko pola miliona Poljaka sa kreditima u švajcarskim francima koji su danas izašli na ulice poljskih gradova zahtijevaju da banke pristanu na predlog Komisije za finansijski nadzor i prevedu njihove kredite u zlote i to po kursu koji je važio na dan kada je kredit uzet.

U Krakovu su demonstranti upozoravali da su mnogi uzimali kredit u francima zato što su im kod deviznih kredita banke izlazile u susret i odobravale te kredite i Poljacima koji ih ne bi mogli dobiti u nacionalnoj valuti, između ostalog i za 100 odsto vrijednosti nekretnine a ne samo 70 odsto kao kod kredita u zlotima.

"Očekujemo da nam vlada pomogne nekim zakonom. Pojma nemam koliko će iznositi rata mog kredita za dvije nedjelje. Prijeti nam bankrot i ne znam uopšte šta će biti dalje", kazala je Poljakinja na demonstracijama u Krakovu.

Demonstranti su takođe tražili da vlada organizuje pregovore sa bankama, kako bi se riješio problem nakon odluke Centralne banke Švajcarske sredinom januara da ne održava vještački kurs franka što je Poljacima drastično poskupjelo kredite u toj valuti.

Poljska vlada, centralna banka i Komisija za finansijski nadzor kao eventualno rješenje vide to da se krediti prevedu u zlote, ali da klijenti otplate i to što su godinama krediti u francima bili povoljniji a da komercijalne banke preuzmu na sebe rizik pomjeranja referentnih stopa Švajcarske centralne banke, da ne traže dodatne garancije od klijenata a takođe gdje god je to moguće kredit reprogramiraju i produže rok otplate.