Lider pobunjenika: Ofanziva na Marijupolj

Porošenko je danas zakazao hitan sastanak sa visokim vojnim zvaničnicima u odgovor na raketni napad na Marijupolj u kojem je poginulo 29 osoba
0 komentar(a)
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Beta/AP
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.01.2015. 20:44h

Lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Aleksandar Zaharčenko rekao je, kako je prenijela ruska novinska agencija Ria novosti, da su pobunjenici danas otpočeli napad na lučki grad Marijupolj.

“Danas je počela ofanziva na Marijupolj. To će biti najveći mogući spomenik svim našim ljudima koji su stradali”, rekao je u Donjecku.

Najmanje 29 ljudi stradalo je u granatiranju Marijupolja u danas, saopštila je regionalna policija, u napadu za koji ukrajinske vlasti krive proruske pobunjenike.

Pobunjenici su ranije negirali odgovornost za napad.

Porošenko obećava "potpunu pobjedu" nad proruskim snagama

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je danas "potpunu pobjedu" nad proruskim snagama, koje su objavile pokretanje velike nove ofanzive na Marijupolj.

"Mi smo za mir, ali takođe prihvatamo i izazov neprijatelja. Branićemo svoju otadžbinu kako to rade prave patriote - do potpune pobjede", stoji u saopštenju ukrajinskog lidera.

Porošenko je danas zakazao hitan sastanak sa visokim vojnim zvaničnicima u odgovor na raketni napad na Marijupolj u kojem je poginulo 29 osoba.

Iz Porošenkove kancelarije je saopšteno da se on ranije vratio iz Saudijske Arabije, gdje je prisustvovao sahrani bivšeg kralja te zemlje Abdulaha, kako bi koordinisao reakciju na najnoviji napad proruskih snaga.

Napad separatista su danas osudili američki državni sekretar Džon Keri i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Bonus video: