Erdogan: Ukoliko se protivite islamofobiji, morate da primite Tursku u EU

Teza, kojom se tvrdi da je EU "hrišćanski klub", biće opravdana, ukoliko Turska bude odbijena, smatra Erdogan
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2015. 14:37h

Evropska unija "mora da primi Tursku" kao svoju članicu, ukoliko se protivi islamofobiji, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan, prvi turski predsednik koji je posetio Džibuti, rekao je da "Turska nikada neće tolerisati teroriste" i da oni "mogu biti bilo koje vjere", a zatim se osvrnuo na proces pridruživanja Turske EU, piše turski dnevnik "Hurijet".

"Nije važno da li nas oni prihvate ili ne. Mi ćemo nastaviti sa svojim radom. Mi testiramo Evropu. Da li će Evropa moći da proguta i prihvati Tursku, čiji su narod muslimani? Ukoliko se protivite islamofobiji, onda morate da primite Tursku u EU", poručio je Erdogan.

Teza, kojom se tvrdi da je EU "hrišćanski klub", biće opravdana, ukoliko Turska bude odbijena, smatra Erdogan.

"Turska je uključena u NATO, OEBS...I zašto je ne primite u EU? Onda, problem leži na drugom mjestu", kazao je Erdogan i dodao da je Turska "jaka država sad i neće doći na vrata EU da moli" za članstvo.

"Ukoliko Turska bude prihvaćena, ona će biti član. Ako je odbiju, onda će ona stvoriti svoj put", zaključio je Erdogan.

Predsjednik Turske posjetio je Džibuti danas, dan pošto je prekinuo svoju turneju po Rogu Afrike kako bi prisustvovao sahrani Kralja Abdulaha u Saudijskoj Arabiji.

Bonus video: