Merkel želi da Grčka nastavi da bude dio evropske istorije

Njemačka kancelarka je poručila da treba sačekati izbore i rekla da "nije zabrinuta za rezultat" i da će "grčki narod slobodno i nezavisno izabrati kojim putem će ići"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Mateo Renci, Foto: Reuters
Angela Merkel, Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2015. 15:55h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas želju da Grčka nastavi da "čini dio evropske istorije" u izjavi uoči nedjeljnih prevremenih izbora u toj zemlji koji bi na vlast mogli da dovedu ljevičarsku Sirizu, protivnicu evropske politike štednje nametnute Grčkoj.

"Dobro znam s kojim teškoćama se suočava Grčka ali podsjećam da je osnova naših principa solidarnost... želim da Grčka uprkos dualizamu i rivalitetu nastavi da čini dio naše istorije", rekla je Merkel u Firenci na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom italijanske vlade Mateom Rencijem.

Njemačka kancelarka je poručila da treba sačekati izbore i rekla da "nije zabrinuta za rezultat" i da će "grčki narod slobodno i nezavisno izabrati kojim putem će ići".

"Sigurna sam da ćemo mirno naći rješenja", rekla je ona poslije mini samita u Firenci.

Renci je takođe rekao da nije zabrinut za ishod grčkih izbora.

"Ko god pobijedi u Grčkoj mi ćemo raditi sa novim premijerom u miru i poštovanju utvrđenog puta", rekao je Renci.

Grčka koja je bila na ivici bankrota dobila je 2010. veliku finansijsku pomoć od evropskih vlasti i MMF-a da izađe iz dužničke krize uz obaveze da sprovodi stroge mjere štednje.

Grčka stranka Siriza, favorit na ovim izborima, zauzela je veoma oštar stav protiv štednje koju nameću međunarodni kreditori i nije isključila mogućnost restrukturiranja velikog javnog duga.

Bonus video: