ČLANICA EUROZONE

Slovenačka Vlada neće preduzimati mjere zbog kredita u francima

Prema podacima slovenačke centralne banke, u Sloveniji kredite u švajcarcima ima oko deset hiljada dužnika, a njihova ukupna zaduženost je oko 800 miliona eura
1 komentar(a)
švajcarski franak, Foto: Shutterstock.com
švajcarski franak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.01.2015. 08:16h

Slovenačka Vlada je na sjednici raspravljala o problematici građana koji su zaduženi u švajcarskim francima (CHF), ali je zaključila da za sada neće donositi nikakve posebne mjere, saopštio je ministar finansija Dušan Mramor.

On je, nakon sjednice, kazao da je Vlada analizirala tu problematiku i utvrdila da je centralna banka na vrijeme upozoravala na riskantnost takvih kredita zbog fluktuacije vrijednosti valuta, ali da nije jasno koliko su komercijalne banke ta upozorenja uvažavale, prenosi SEEbiz.

Prema njegovim riječima, probleme zbog narasle vrijednosti švajcarskog franka bi morale rješavati komercijalne banke, konverzijom kredita u eure ili produžavanjem rokova otplate.

Mramor je rekao da problem zajmova u francima Slovenija ne može riješiti fiksiranjem kursa, kako je to uradila Mađarska i kako namjerava učiniti Hrvatska jer je Slovenija članica eurozone, pa zato ne može mijenjati kurs niti voditi samostalnu monetarnu politiku.

Prema podacima slovenačke centralne banke, u Sloveniji kredite u švajcarcima ima oko deset hiljada dužnika, a njihova ukupna zaduženost je oko 800 miliona eura.

Nezadovoljstvo "neaktivnošću" svoje Vlade rješavanjem njihovih problema izrazilo je više dužnika u francima koji su se počeli organizovati u udruženja i najavljuju tužbe protiv banaka, tvrdeći da ih banke u ugovorima nijesu obavijestile na valutni rizik takvih ugovora.