Ruska ekonomija u problemu, Putin traži rješenja

redsednik države Vladimir Putin, sa svoje strane, je obećao da će vlada u punoj mjeri ispuniti svoje socijalne obaveze. Prema njemu, rješavanje ekonomskih problema je planirano isključivo tržišnim metodama
9 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.01.2015. 09:52h

Za realizaciju antikriznog plana u Rusiji je potrebno 1.375 milijardi rubalja (17,9 milijardi eura), kaže prvi potpredsjednik vlade Igor Šuvalov.

Prema njegovim riječima, predstavljeni plan nije konačan i biće dorađivan, prenio je Interfaks.

"Sada je, kako predviđa taj plan, za finansiranje aktivnosti potrebno 1.375 milijardi rubalja. Taj novac nisu direktni rashodi državnog budžeta. Dio su indirektni troškovi, dio se daje u obliku državnih garancija, koje su takođe parametri federalnog budžeta, a deo su sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja", objasnio je Šuvalov posle sastanka kod ruskog predsjednika Vladimira Putina. Predsednik države Vladimir Putin, sa svoje strane, je obećao da će vlada u punoj mjeri ispuniti svoje socijalne obaveze. Prema njemu, rješavanje ekonomskih problema je planirano isključivo tržišnim metodama. Što se tiče socijalnih obaveza, Šuvalov je rekao da za indeksiranje penzija iznad planiranog nivoa, za sada nema mogućnosti. Ranije je objavljeno da će penzije biti indeksirane prema trenutnoj inflaciji, koja je krajem prošle godine bila 11,4 odsto.

Ruska agencija za statistiku je objavila da je trenutno inflacija 12,5 odsto na godišnjem nivou, a ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je prognozirao da će do kraja januara ona dostići 13,5 odsto, pri čemu će rast cijena prehrambenih proizvoda biti 16 odsto. Nafta je od juna 2014. godine pojeftinila 60 odsto. Međunarodni monetarni fond očekuje da će pad bruto domaćeg proizvoda Rusije ove godine biti tri odsto, Svjetska banka prognozira pad od 2,9 odsto, a Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj - pet odsto, podsjetio je Interfaks. Prema prognozi Ministarstva za ekonomski razvoj, pad BDP u 2015. godini biće 0,8 odsto pri cijeni nafte od 80 dolara za barel. Šuvalov je rekao da će vlada novu makroekonomsku prognozu predstaviti 1. februara.

Inflatorna kriva samo raste

Ministar za ekonomski razvoj Rusije, Aleksej Uljukajev, prognozira da će do kraja januara inflacija porasti na 13,5 odsto na godišnjem nivou. "Na današnji dan, u poređenju sa istim datumom prošle godine, rast cijena je 12 odsto, a progonoza je da će do kraja tekućeg mjeseca porasti na 13,5 odsto na godišnjem nivou, kazao je on na sastanku predsjednika države sa članovima vlade. Uljukajev je naglasio da cijene prehrambenih proizvoda rastu brže od godišnjeg proseka. Prema podacima ministarstva za ekonomski razvoj, u prošloj godini je njihov rast bio 15,4 odsto, a na današnji dan 16 odsto, prenio je Tas.

Ministar je ukazao da na rast cijena utiče kurs nacionalne valute i uvoz, posebno voća, povrća i mesa. On je skrenuo pažnju i na uticaj mehanizma sankcija i kontrasankcija, na rast cijena, kao i na preveliku tražnju do koje je došlo u četvrtom tromjesečju. To je dovelo do snažnog rasta cijena žitarica (30 odsto), šećera (25 osto), testenina i ulja, objasnio je Uljukajev.

Bonus video: