Daleko od pravoslavca: Komunista koji može da promijeni Evropu

Cipras je poznat po posvećenoj borbi protiv mjera štednje, a Indepent navodi da političar kog porede sa Hari Poterom, može radikalno da promijeni Evropu
5 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2015. 09:16h

Lider ljevičarske Sirize, Aleksis Cipras, je daleko od grčkog pravoslavca, i ovaj bivši komunista može da uruši eurozonu, piše "Independent".

Cipras je poznat po posvećenoj borbi protiv mjera štednje, a Indepent navodi da političar kog porede sa Hari Poterom, može radikalno da promijeni Evropu.

Njega je sa čarobnjakom iz knjiga Dž. K. Rouling uporedio aktuelni vicepremijer Grčke Evangelos Venizelos, kazavši da daje fantastična obećanja koja neće moći da ispuni.

"Cipras obećava raj na zemlji bez žrtvovanja, povratak blagostanja na neki magični način, kao da je Hari Poter", riječi su Venizelosa.

Neoženji premijer?

Cipras sa svojom partnerkom živi već 20 godina, imaju dva sina, ali nisu vjenčani. Upoznali su se u školi i zajedno postali članovi Komunističke omladine Grčke.

Ukoliko osvoji vlast, Cipras će biti prvi neoženjeni grčki premijer, što se smatra velikom promjenom za konzervativno grčko društvo.

Peristera Baciaka, Ciprasova partnerka, se u medijima opisuje kao dinamična i militanta žena jake volje, koja je stidljiva u javnosti.

Par je sinu dao ime po Ernestu Če Gevari.

Nije odgovoran za krizu

"Adut Sirize je ovaj: on nikada nije bio na vlasti i on nije odgovoran za krizu", izjavio je Venizelos za "La Stampu" čija strana potencira Ciprasovo neiskustvo. "Tehnički, dug je održiv, mi plaćamo 40 odsto manje kamate nego 2010. I tačno je to tačka neslaganja sa Sirizom, koja tvrdi da je dug neodrživ zato što Grčka nikada neće moći da ga vrati."

Govoreći o ovome, Venizelos kaže da nije vrijeme za optimističku retoriku i dodaje: "Problemi ostaju i mole da budu riješeni."

Dug je dug

Cipras je obećao da će preokrenuti mjere štednje nametnue Grčkoj,pa strahuju da će on odbiti da vrati 240 milijardi eura koje Grčka duguje kreditorima. Cipras je izjavio: „Štednja nije dio evropskih sporazuma, demokratija i principi suvereniteta jesu.“ Pišući za "Fajanenšel tajms" u srijedu, on je naveo: „Vlada Sirize će poštovati obaveze Grčke, kao članice eurozone, da budžet ostane balansiran i posvetiće se kvantitativnim ciljevima.“ Kristin Lagard, generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, upozorila je Grčku koja pokušava da se cjenka sa dugom, u intervjuu Ajriš Tajmsu: "Zajednički poduhvati su dobrodošli, rekla je ona, "ali istovremno dug je dug i nalazi se u ugovoru." Zarobio srca naroda

Istraživanja pokazuju da će Siriza osvojit 35 odsto glasova, četiri odstvo više od desno usmjerene Nove demokratije. Cipras je postao nevjerovatno popularan u Grčkoj koja se bori sa siromaštvom obećavajući povećanje minimalne zarade, hranu i struju, kao i da će otvoriti 300.000 radnih mjesta.

Oko četvrtine grčke populacije je nezaposleno, a više od 200.000 Grka je napustilo zemlju od početka finansijske krize, 2010. godine.

Kako su se radna mjesta gasila, prostitucija je skočila za 150 odsto do 2013.godine.

Neke od tih žena primorane su da prodaju svoja tijela za pet eura. Ciprasova obećanja protiv štednje su razumljivo zarobila srca naroda.

Galerija

Bonus video: