Nema više obnaženih manekenki, feministkinje pozdravljaju odluku "Sana"

Tabloid u vlasništvu Ruperta Mardoka je na trećoj strani objavljivao slike manekenki u toplesu skoro 45 godina, ali ih je od izdanja u petak zamijenio manekenkama s brushalterom ili u bikiniju
242 pregleda 1 komentar(a)
The Sun, Foto: Beta-AP
The Sun, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.01.2015. 19:56h

Feministkinje su danas pozdravile sklanjanje fotografija obnaženih grudi s treće strane lista San (The Sun), mada taj britanski tabloid nije saopštilo da li je odluka trajna.

Tabloid u vlasništvu Ruperta Mardoka je na trećoj strani objavljivao slike manekenki u toplesu skoro 45 godina, ali ih je od izdanja u petak zamijenio manekenkama s brushalterom ili u bikiniju.

San nije zasad komentarisao promjenu, ali je list "Tajms", takođe u vlasništvu Mardoka, prenio danas da su toples slike izostavljene iz štampanog izdanja, dok bi ih na sajtu moglo biti i dalje.

Mardok je kupio posrnuli San 1960. i pretvorio ga u najprodavaniji britanski list koji su karakterisali patriotski naboj, skandali slavnih, drzak humor i, prema kritičarima, seksizam.

Strana tri je dugo smatrana integralnim dijelom tog brenda, a Mardok je nedavno naznačio da bi ona mogla biti promijenjena.

U irskom izdanju Sana toples modeli su prestali da se pojavljuju 2013, dok je Mardok prošle godine rekao da je 3. strana "zastarjela, mada izgleda da se neki čitaoci ne slažu".

Dodatni pritisak na Mardokovu kompaniju je izvršen kampanjom mladih žena "No More Page 3". Aktivistkinja Jes Nekati je rekla da je bilo vrijeme da San izostavi slike koje su "slale poruku da muškarci prave vijesti onim što rade, a žene onim kako izgledaju".

Ministarka obrazovanja u konzervativnoj britanskoj vladi Niki Morgan rekla je da je odluka lista "dugo očekivana i da obilježava mali ali značajn korak ka poboljšanju medijskog prikazivanja žena i djevojaka".

S tim se, međutim, ne slažu manekenke koje su se pojavljivale na trećoj strani.

"Ovo nije trijumf feminizma. Ovo je trijumf čistunstva", rekla je manekenka Lora Lakol.

Bonus video: