O NAPADU NA ŠARLI EBDO

Čomski: Napad na RTS svi pozdravili, nije bilo zgražavanja

Portparol Pentagona Kenet Bejkon rekao je u Vašingtonu, kako navodi Čomski, da je "srpska televizija dio Miloševićeve ubilačke mašinerije isto kao i vojska", što ju je, prema tom tumačenju, činilo legitimnom metom napada
13 komentar(a)
Noam Čomski, Foto: Shutterstock
Noam Čomski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2015. 15:24h

Američki profesor Noam Čomski uporedio je teroristički napad na francuski satirični nedjeljnik "Šarli ebdo" s bombardovanjem RTS 1999. godine.

Tom prilikom Čomski je primjetio da napad NATO na srpsku televiziju nije izazvao masovne proteste u svijetu niti zgražavanje javnosti.

Čuveni svjetski antiglobalista je, u komentaru za televiziju CNN, koji je objavljen na njihovom sajtu, podsjetio kako je dopisnik "Njujork tajmsa" Stiven Erlanger opisao poprište napada u Parizu: "Nevjerovatno je podsjećalo na ono s polomljenim staklom, porušenim zidovima, slomljenim namještajem, izgorjelom farbom, uz emocionalno razaranje".

Ta rečenica, navodi Čomski, nije iz januara 2015, već iz Erlangerovog izvještaja o bombardovanju RTS 24. aprila 1999. godine, u kojem je ubijeno 16 radnika i koji je privukao daleko manje pažnje. "NATO i američki zvaničnici branili su taj napad kao napor da se podrije režim predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića", prenio je Erlanger.

Portparol Pentagona Kenet Bejkon rekao je u Vašingtonu, kako navodi Čomski, da je "srpska televizija dio Miloševićeve ubilačke mašinerije isto kao i vojska", što ju je, prema tom tumačenju, činilo legitimnom metom napada.

Čomski napominje da povodom vazdušnog udara na RTS nije bilo protesta niti izraza zgražavanja, nije bilo parola "Mi smo RTS" niti istrage o korjenima napada u hrišćanskoj kulturi i istoriji.

"Naprotiv, napad na novinare je pozdravljen. Istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk, tadašnji izaslanik za Jugoslaviju, opisao je napad na RTS kao 'izuzetno značajan i pozitivan razvoj', sa čim su se i drugi složili", piše Čomski.

Profesor Masačusetskog instituta za tehnologiju navodi da je zbog tog napada NATO kažnjena samo jedna osoba - Dragoljub Milanović, tadašnji direktor televizije, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog toga što nije evakuisao zgradu, a da je Haški tribunal zaključio da napad nije bio zločin, uprkos civilnim žrtvama.

"Njihovi zločini protiv nas", zaključuje Čomski, nisu isto što i "naši zločini protiv njih, pošto potonji nisu zločini već plemenita odbrana najviših vrijednosti, ponekad s nenamjernim propustima".

Preporučujemo za Vas