Kina jednim potezom preskočila 25 godina istraživanja?

10 komentar(a)
F-35, Foto: Shutterstock
F-35, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2015. 16:21h

Tajni dokumenti koje je objavio bivši američki obavještajac Edvard Snouden govore da su kineski hakeri ukrali ključne informacije o dizajnu borbenog aviona F-35.

"Špigl" je objavio da se incident desio 2007. godine, a da su hakeri povezani sa kineskim vlastima.

Vašington post je prije dvije godine pisao o upadu u bazu podataka američke vojne industrije, a u dokumentima se piše o naporima protiv kineske sajber špijunaže.

Prema objavljenim podacima NSA, kineski sajber špijuni ukrali su veliku količinu osjetljivih vojnih informacija, uključujući "mnogo terabajta podataka" koji se odnose na borbeni avion Lokid-Martin F35 Lajtning II iz zajedničkog programa SAD, Britanije, Italije, Kanade, Australije, Holandije i saveznika, pod nazivom "Džoint strajk fajter".

Dokumenti koji su procurili pokazuju da ukradena informacija o dizajnu uključuje detalje o radarskom sistemu aviona koji se koristi za identifikaciju i praćenje mete, detaljnu shemu motora, metode za hlađenje izduvnih gasova i dr.

Iako su već postojale tvrdnje da je F-35 bio meta kineske sajber špijunaže, Snoudenovi dokumenti predstavljaju prvu javnu potvrdu o tome da su veoma osjetljivi podaci bili kompromitovani.

Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja.

Stručnjaci iz oblasti vojne avijacije spekulišu da dizajn novih kineskih borbenih aviona "pete generacije" Čengdu J-20 i Šenjang J-31 je pod velikim uticajem ukradenih informacija iz SAD, što značajno umanjuje superiornost SAD i njenih saveznika u vazduhu, koju su dugo uživali.

Kineska strana je odlučno odbacila navode koje je objavio "Špigl".

"Ovi navodni dokazi koji se koriste kako bi se neosnovano napala Kina nemaju nikakvog uporišta u realnosti", poručili su iz ministarstva spoljnih poslova Kine.

Bonus video: