Mađarska priželjkuje povratak na rusko tržište

Ruska zabrana na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dovela je do pada od 30 odsto u izvozu mađarskih agrarnih proizvoda na rusko tržište, što je Mađarsku koštalo 80 miliona eura
0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Shutterstock
Budimpešta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2015. 08:04h

Mađarska i Njemačka su zainteresovane da se što prije pronađe mirno rješenje za ukrajinsku krizu kako bi proizvodi tih zemalja mogli da se ponovo nađu na ruskom tržištu, izjavio je u nedjelju državni sekretar mađarskog ministarstva za ruralni razvoj Đula Budaji.

On je naveo da mađarska Vlada smatra da kompanije "moraju biti spremne za vrijeme poslije embarga".

Budaji, koji je u mađarskoj Vladi zadužen za mjere koje se tiču embarga Moskve na poljoprivredne proizvode EU, razgovarao je danas u Berlinu sa predsjednicom Odbora za poljoprivredu njemačkog Bundestaga Gitom Koneman, prenosi agencija MTI.

Mađarski zvaničnik rekao je da je za njegovu zemlju važno da sa Njemačkom postoji saglasnost u vezi sa ruskim embargom jer je riječ o "najvažnijem savezniku Budimpešte, ali i vodećoj evropskoj sili" u poljoprivredi.

Ruska zabrana na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dovela je do pada od 30 odsto u izvozu mađarskih agrarnih proizvoda na rusko tržište, što je Mađarsku koštalo 80 miliona eura.

Bonus video: