Čečenija: Nekoliko stotina hiljada na protestu protiv Šarli ebdoa

Pokrenućemo odlučan protest protiv vulgarnosti, nemoralnosti, manjka kulture i besramnosti onih koji crtaju karikature proroka Muhameda”, kazao je čečenski lider Ramzan Kadirov uoči protesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2015. 17:52h

Više stotina hiljada Čečena prisustvovalo je danas protiv karikatura proroka Muhameda francuskog nedjeljnika Šarli ebdo, koje je lider ovog muslimanskog regiona u Rusiji osudio kao “vulgarne i nemoralne”. Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se okupilo oko 800 hiljada ljudi, što bi činilo 60 posto stanovnika Čečenije. Rojtersov dopisnik govori da se radi o nekoliko stotina hiljada.

Noseći transparente na kojima je pisalo “Ruke podalje od proroka Muhameda”, Čečeni su skandirali “Alahu akbar” (Bog je veliki) kretajući se duž glavne saobraćajnice u prijestonici Čečenije, Groznom.

Šarli ebdo je stavio uplakanog proroka Muhameda na naslovnoj strani prvog broja nedjeljnika nakon napada u kojem je ubijeno 10 novinara i karikaturista tog nedjeljnika i dva policajca. Napadači su kazali da napad predstavlja osvetu za karikature nedjeljnika kojima se ismijava islam.

“Pokrenućemo odlučan protest protiv vulgarnosti, nemoralnosti, manjka kulture i besramnosti onih koji crtaju karikature proroka Muhameda”, kazao je čečenski lider Ramzan Kadirov uoči protesta.

“Javno upozoravamo da nećemo tolerisati slične akcije”, dodao je. Kadirov je poručio da očekuje do milion ljudi na današnjem skupu.

Galerija

Bonus video: