UKINUT IMUNITET

Istraga protiv njemačkog poslanika zbog gajenja marihuane

Odzemir je kazao da je "činjenica da mi u Njemačkoj i dalje smatramo korišćenje kanabisa krivičnim djelom, dok za alkohol važe drugi standardi, protivna je razumu i racionalnosti"
2 komentar(a)
Džem Ozdemir, Foto: Beta/AP
Džem Ozdemir, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.01.2015. 21:26h

Njemačke vlasti su otvorile istragu protiv poslanika Bundestaga iz redova stranke Zeleni, Džema Ozdemira, zbog sumnje u gajenje marihuane, pošto se na jednom video snimku vidi kako stoji pored te biljke.

Ozdemir (49) se u avgustu prošle godine priključio svjetskoj humanitarnoj akciji "Ledeni izazov" i polio se kofom hladne vode kako bi skrenuo pažnju na neurodegenerativnu Lu Gerigovu bolest ili ALS, ali se na snimku takođe vidi i marihuana u saksiji, prenijela je agencija AFP.

U sklopu istrage o gajenju marihuane, javno tužilaštvo u Berlinu je Ozdemiru ukinulo poslanički imunitet, objavio je danas list "Bild am Zontag".

Ozdemir, koji se hladnom vodom polio na balkonu jedne zgrade u Berlinu, kasnije je priznao da se saksija sa marihuanom tu "nije nalazila slučajno" i dodao da je tim činom želio da izrazi "blagi politički stav" u korist dekriminalizacije marihuane.

Izvori iz njemačkog sudstva su za "Bild am Zontag" otkrili da će ova istraga vjerovatno uskoro biti obustavljena, budući da je ocijenjeno da se radi o trivijalnom kršenju zakona o posjedovanju narkotika. Ozdemir je tom njemačkom listu izjavio da istraga ukazuje na "besmislenost njemačkih zakonskih propisa o zloupotrebi droge". Pored toga, on je za "Velt am Zontag" rekao da, iako korišćenje droge ne treba trivijalizovati, "činjenica da mi u Njemačkoj i dalje smatramo korišćenje kanabisa krivičnim djelom, dok za alkohol važe drugi standardi, protivna je razumu i racionalnosti".

Preporučujemo za Vas