Lider Podemosa: Dolazak ljevice na vlast u Španiji više nije čudo

Po anketama u novembru, ova partija bi osvojila najviše glasova na domaćim poslaničkim izborima ispred socijalista i vladajuće desnice
56 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Iglesias, Foto: Reuters
Pablo Iglesias, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 18:10h

Generalni sekretar španske ljevičarske stranke Podemos Pablo Iglesijas izjavio je u danas objavljenom intervjuu za list Pais da njegova partija može da zamijeni socijaliste kao glavnu opozicionu snagu desnici u toj zemlji.

"Scenario koji počinje da se odvija za opšte izbore (u novembru 2015) pokazuje da postoje dvije mogućnosti: nastaviti s Narodnom partijom (desnica) ili izabrati političku promjenu koju predstavlja Podemos", rekao je Iglesijas.

Podemos, osnovana u januaru 2014. i proizašla iz pokreta koji se protivio oštrim mjerama štednje u Španiji, doživljava vrtoglavi uspon. Na majskim izborima za Evropski parlament, osvojila je pet od od 54 mjesta koliko pripada Španiji. Za Podemos je tada glasalo 1,2 miliona Španaca.

Njena popularnost od tada raste. Po anketama u novembru, ona bi osvojila najviše glasova na domaćim poslaničkim izborima ispred socijalista i vladajuće desnice.

Šef socijalista PSOE Pedro Sančes "je izgubljen, on sumnja" u svoj program, kazao je Iglesijas, ne odbacujući ipak savez sa socijalistima, "ukoliko se okrenu za 180 odsto, priznaju da su pogriješili, da je politika štednje bila greška, ako prihvate da se može govoriti o rekonstrukciji duga u ovoj zemlji".

Lider Podemosa, politički bliskog grčkoj stranki Siriza, rekao je i da je program te stranke napredovao od kako je ona osnovana i da mogućnost da ona dođe na vlast više nije "čudo". Iglesijas bi prebalo da učestvuje na skupu Sirize u Atini 22. januara, tri dana uoči prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima će, po dosadašnjim istraživanjima, najvjerovatnije pobijediti ta stranka.

Bonus video: