Italijanski premijer gubi povjerenje

Rencijeva popularnost najviše opada među građanima niskog obrazovanja i domaćicama jer te kategorije najviše osjećaju ekonomsku krizu
0 komentar(a)
Mateo Renci, Foto: Reuters
Mateo Renci, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 16:27h

Popularnost italijanskog premijera Matea Rencija opada, ukazuje istraživanje instituta Ipsos za dnevnik "Korijere dela sera."

Za Rencijevu Demokratsku partiju (PD) danas bi glasalo 34,8 odsto Italijana, prema 38,3 odsto iz novembarskog istraživanja, prenosi AFP.

Na izborima za Evropski parlament maja prošle godine, Rencijeva partija je osvojila 40,8 odsto glasova, ali je otad premijer sprovodio nepopularne reforme u atmosferi recesije i visoke nezaposlenosti.

Najveći skok popularnosti između dvije ankete je ostvarila euroskeptična i antiimigraciona Liga za sjever Matea Salvinija - danas bi za nju glasalo 12,8 odsto Italijana, prema 8,1 odsto u novembru i 6,2 odsto u maju.

Prema pisanju Korijere dela sera, Rencijeva popularnost najviše opada među građanima niskog obrazovanja i domaćicama jer te kategorije najviše osjećaju ekonomsku krizu.

S druge strane, Liga "ispoljava sposobnost da privuče glasače raznih struktura, s izuzetkom visokoobrazovanih", zaključuje Korijere.

Popularnost partije Forca Italija (FI) bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, koju teško pogađaju unutarnja neslaganja i neprilike sa zakonom njenog lidera, je opala na 14,8 odsto, sa 16,1 odsto u novembru i 16,8 odsto u maju prošle godine.

Pokret Pet zvjezda (M5S), bivšeg komičara Bepe Grila, druga po snazi stranka u italiji, usmjerena protiv establišmenta, se sa 20,6 odsto Italijana koji bi danas glasali za njega, manje-više održao na nivou popularnosti iz novembra (20,8 odsto) i maja (21,2 odsto) 2014.

Bonus video: