Kameron: Papin stav o vrijeđanju vjere je pogrešan

"Ne možete da provocirate, ne možete da vrijeđate tuđu vjeru. Ne možete da se izrugujete tuđoj vjeri", kazao je ranije papa
4 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 16:40h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da papa Franjo griješi u svom stavu da ljudi koji ismijavaju islam i druge religije mogu "očekivati udarac".

On je istakao da u slobodnom društvu niko nema pravo na osvetu nad pojedincima zbog vrijeđanja religije.

Papa Franjo izazvao je kontroverze prošle sedmice kada je rekao da "provokatori" poput karikaturista satiričnog nedjeljnika "Šarli Ebdo" koji se izruguju religiji mogu da očekuju odgovor sličan udarcu, a ovi komentari viđeni su kao veoma blizu opravdavanja terorističkih napada u Francuskoj, piše "Independent".

Britanski premijer je u intervjuu za američku mrežu CBS, rekao da je pravo na uvredu dio slobodnog društva.

"Mislim da u slobodnom društvu postoji pravo da se nekom nanese uvreda zbog religije. Ja sam hrišhanin; ako neko kaže nešto uvredljivo za Isusa, mogu da shvatim to kao vrijeđanje, ali u slobodnom društvu nemam pravo da mu se svetim", rekao je Kameron .

"Moramo da prihvatimo da novine, magazini, mogu da objavljuju stvari koje su za nekoga uvredljive, sve dok je to u okviru zakona. To je ono što treba da branimo", dodao je Kameron.

U razgovoru sa novinarima u avionu prošle sedmice papa je rekao da ako bi njegov dobar prijatelj doktor Gaspari rekao psovku protiv njegove majke, da bi mogao da očekuje udarac.

"To je normalno. Ne možete da provocirate, ne možete da vrijeđate tuđu vjeru. Ne možete da se izrugujete tuđoj vjeri", kazao je papa.

Bivši biskup Oksforda Ričard Haris u autorskom članku za britanski list rekao je da je "veliki poštovalac pape", ali da je "bio zapanjen" njegovom izjavom.

"Pominjanje udarca moglo bi lako da se uzme kao opravdanje za nasilje kao odgovor na uvredu", istakao je Haris.

Britanski zvaničnici će ove sedmice održati razgovore sa saveznicima u Londonu posvećene rješavanju prijetnje koju predstavlja Islamska država, nakon terorističkih napada u Francuskoj.

U napadima na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo", jednu policajku u blizini Pariza i jevrejsku prodavnicu u Francuskoj, prošle sedmice, ubijeno je 17 ljudi.

Bonus video: