Grupa koja protestuje protiv "islamizacije Zapada" otkazala miting

Njemački magazin Špigl javio je juče da su obavještajne službe presrele poruke poznatih džihadista koji planiraju napade protiv grupe PEGIDA
1 komentar(a)
Pegida, Foto: Reuters
Pegida, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2015. 15:45h

Grupa PEGIDA, koja, kako je navela, protestuje zbog "islamizacije Zapada" saopštila je danas da je otkazala miting planiran za sutra u Drezdenu, jer su jednom od organizatora upućene prijetnje.

Policija je navela da je prijetnja "konkretna" i da nikakve demonstracije neće biti sjutra dozvoljene u Drezdenu, prenosi britanski BBC.

PEGIDA je na svojoj stranici na Fejsbuku napisala da nema izbora nego da otlaže miting kako bi osigurala bezbjednost demonstranata.

Ta grupa je pristalice pozvala da, umjesto mitinga, sjutra uveče istaknu zastave na prozorima i upale svijeće.

Njemački magazin Špigl (Der Spiegel) javio je juče da su obavještajne službe presrele poruke poznatih džihadista koji planiraju napade protiv grupe PEGIDA.

PEGIDA - "Evropljani patriote protiv islamizacije Zapada", organizovala je mitinge svakog ponedjeljka u Drezdenu.

Prošlonedješnji protest privukao je najveći broj ljudi do sada - prema procjenama policije bilo ih je oko 25.000.

Drezdenski mitinzi naišli su na kritiku mnogih njemačkih političara i izazvali održavanje kontra mitinga u Drezdenu, Lajpcigu, Minhenu i Hanoveru, koji su privukli desetine hiljada ljudi.

PEGIDA, osnovana u oktobru 2014, nije poslušala pozive njemačkih lidera da ne protestuje poslije islamističkih napada u Francuskoj, u kojima je prije desetak dana ubijeno 17 ljudi.

Ministar pravde Heiko Mas pozvao je organizatore da ne "zloupotrebljavaju" napade.

PEGIDA tvrdi da nije rasistička, niti ksenofobna grupa. U njenom manifestu u 19 tačaka navodi se da se taj pokret protivi ekstremizmu i poziva na zaštitu njemačke judejsko-hrišćanske kulture.

Bonus video: