Sahranjen Said Kuaši: Gradonačelnik Remsa "bio primoran da prihvati sahranu"

Njegov brat Šerif trebalo bi da bude sahranjen uskoro u pariskom predgrađu Ženvilije
65 pregleda 3 komentar(a)
Šerif Kuači, Said Kuači, Foto: Reuters
Šerif Kuači, Said Kuači, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2015. 15:31h

Said Kuaši, jedan od dvojice braće dzihadista odgovornih za napad na satirični nedjeljnik "Šarli Ebdo" i ubijenih u akciji policije, već je sahranjen u tajnosti, javio je AFP, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Said je sahranjen u petak u gradu Remsu na istoku Francuske, gdje je živio oko dvije godine, rekao je dobro obaviješteni izvor.

Sahrana je obavljena uz jako prisustvo policije, u prisustvu nekolicine članova porodice, naveo je isti izvor.

Njegov grob je neobilježen, a ime groblja nije otkriveno.

Njegov brat Šerif trebalo bi da bude sahranjen uskoro u pariskom predgrađu Ženvilije.

Gradonačelnik Remsa Arno Robine izjavio je da je bio zakonski primoran da prihvati sahranu, ali da se u prvi mah protivio da napadač bude sahranjen u njegovom gradu.

Robine je imao bojazan da bi Kuašijev grob "mogao da postane svetilište za ljude koji bi se okupljali okolo i mjesto hodočašća za fanatike".

Saidova žena odlučila je da ne prisustvuje sahrani, kako bi se zadržala tajnost događaja, rekao je njen advokat Antoan Flasakije.

"Ona je sad odahnula da je njen suprug sahranjen u diskreciji i sa dostojanstvom", dodao je advokat.

Situacija u Francuskoj je napeta, pošto je 20 ljudi, uključujući tri napadača, ubijeno prošle sedmice.

U napadima na satirični nedjeljnik "Šarli Ebdo", jednu policajku u blizini Pariza i jevrejsku prodavnicu u Francuskoj, tokom tri dana, ubijeno je 17 ljudi.

U terorističkom napadu na "Šarli Ebdo", dvojica naoružanih islamista, braća Šerif (32) i Said (34) Kuaši, ubili su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

Satirični nedjeljnik u više navrata je objavljivao karikature proroka Muhamed tokom godina, i u svom najnovijem broju, štampanom nakon napada, na naslovnoj strani prikazan je prorok Muhamed kako drži znak "Ja sam Šarli" (Je sui Charlie) ispod naslova "Sve je oprošteno".

Bonus video: