Merkel obećala borbu protiv ideologije terorizma

Kancelarka je rekla da Njemačke neće dozvoliti da bude podijeljena i poručila da će njemačke vlasti štiti Jevreje i muslimane u zemlji
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 14:09h

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas borbu protiv ideologije terorizma "svim sredstvima vladavine prava" i poručila da Njemčka neće dozvoliti podjele u društvu zbog terorističkih napada.

“Čvrsto ćemo se boriti protiv onih koji koriste govor mržnje, počinioca nasilnih djela u ime islama i protiv njihovih saučesnika, svim sredstva dostupnim pravnoj državi", rekla je njemačka kancelarka u govoru u Bundestagu gdje je odata pošta žrtvama terorističkih napada u Francuskoj.

Merkel je rekla da muslimani ne smiju biti proganjani poslije terorističkih napada u Francuskoj, ali i pozvala muslimanske sveštenike da povuku jasnu liniju između islama i teorizma.

Kancelarka je rekla da Njemačke neće dozvoliti da bude podijeljena i poručila da će njemačke vlasti štiti Jevreje i muslimane u zemlji.

"Svaki terorista koji aktivira bombu ili puca na nekoga, zna da mu ti pogođeni ljudi nisu ništa uradili. Svaki terorista će zbog toga snositi odgovornost", rekla je ona.

Njemačka vlada je juče omogućila vlastima da oduzimaju lične karte islamskim ekstremistima i da ih spriječe da putuju u Irak, Siriju ili drugdje gdje bi mogli da se pridruže terorističkim grupama.

To će omogućiti vlastima da na do tri godine zaplijene lične karte, a umjesto njih će biti izdate privremene identifikacione kartice na kojima će na nekoliko jezika pisati da njenom nosiocu nije dopušteno da napusti Njemačku.

Bonus video: