Šojgu: Ili Mistral ili tužba

Rusija je zatražila od Francuske zvanično objašnjenje zbog neisporučivanja "Mistrala", kako je dogovoreno ugovorom iz 2011.
56 pregleda 1 komentar(a)
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 12:17h

Rusija bi mogla da podnese tužbu protiv Francuske u narednih šest mjeseci zbog nosača helikoptera "Mistral", izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ako ugovor ne bude ispunjen, biće podnijeta tužba", rekao je Šojgu, prenio je Tass.

On je dodao da bi procedura mogla da potraje šest mjeseci i da je Rusija zatražila od Francuske zvanično objašnjenje zbog neisporučivanja "Mistrala", kako je dogovoreno ugovorom iz 2011. godine.

Kako je prije dva dana naveo neimenovani zvaničnik Federalnog zavoda Rusije za vojno-tehničku saradnju, u cilju utvrđivanja buduće odluke - da li će Rusija ići na sud ili dati Francuskoj više vremena - Rusija je zatražila od Francuske pisano objašnjenje situacije.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian izjavio je početkom januara da za isporuku nosača helikoptera "Mistral" Rusiji mora biti poštovan režim prekida vatre u Ukrajini, kao i da se mora razraditi mapa puta za rješenje tog problema.

"Potrebno je da se u tom dijelu Evrope poštuje režim prekida vatre i da se pojavi politička mapa puta koja će omogućiti jasnu situaciju i mir u regionu", rekao je ministar za radio Europ-1.

On je dodao da vidi da se preduzimaju napori, ali da "zasad oni nisu osjetni i ne mogu biti provjereni, pa ne možemo da donesemo odluku", prenijela je RIA Novosti.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "Mistral" sklopile su 2011. francuska kompanija DCNS i ruski Rosoboroneksport, a Francuska je trebalo da isporuči prvi desantni brod "Vladivostok" još 14. novembra ali se to nije dogodilo.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je, kako prenosi ruska agencija, izjavio da je odlučio da obustavi isporuku "Vladivostoka" zbog situacije u Ukrajini, a početkom decembra francuski premijer Manuel Vals rekao je da smatra da je preuranjeno pričati da je posao "propao".

Iz Moskve je više puta poručeno da Rusija očekuje od Francuske ili isporuku brodova, ili povraćaj novca.

Bonus video: