Izborima do referenduma: Glasanje u Kataloniji 27. septembra

Masov cilj je da dobije apsolutnu većinu i snažan mandat kako bi otvorio pregovore o nezavisnosti sa Madridom u roku od 18 mjeseci
0 komentar(a)
Artur Mas, Foto: Reuters
Artur Mas, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 08:48h

Predsjednik Katalonije Artur Mas raspisao je prijevremene izbore za 27. septembar, a oni će biti fokusirani na nezavisnost španske pokrajine.

Kako prenosi AFP, Mas je to saopštio na pres konferenciji nakon što je o prijevremenim izborima postigao dogovor sa šefom opozicione ljevičarske partije Eskera Republikana de Katalunja, Oriolom Žunkerasom.

Trebalo je da izbori budu održani u Kataloniji do 2016. godine, podsjeća AFP. Mas je sproveo i simbolični referendum o nezavisnosti 9. novembra prošle godine uprkos tome što je premijer Marijano Rahoj blokirao glasanje na sudu i proglasio referendum nelegalnim. Nakon referenduma Mas je iznio novu mapu puta ka nezavisnosti koja je uključivala predlog o održavanju regionalnih izbora, prenosi AFP. Njegov cilj je da dobije apsolutnu većinu i snažan mandat kako bi otvorio pregovore o nezavisnosti sa Madridom u roku od 18 mjeseci i pripremio put za obavezujući referendum naredne godine, navodi AFP.