Turski sud blokirao sajtove sa crtežima iz magazina "Šarli ebdo"

U muslimanskim zemljama samo se turski opozicioni dnevnik Džumhurijet suprotstavio upozorenjima i danas objavio karikature
14 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Reuters
Šarli Ebdo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2015. 16:17h

Turski sud naložio je danas blokiranje internet sajtova koji objavljuju naslovnu stranicu današnjeg izdanja nedjeljnika Šarli ebdo na kojoj je prikazan prorok Muhamed, prenosi agencija Andadolija.

Na naslovnoj strani Šarli ebdoa prikazan je prorok Muhamed sa suzom u očima kako nosi natpis "Ja sam Šarli", slogan miliona demonstranata koji su izašli na ulice u Francuskoj i drugim zemljama da osude ekstremističke napade u Parizu na taj magazin i na jevrejsku prodavnicu, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Odluka suda u jugoistočnom gradu Dijarbakiru odnosi se na pristup internet sajtovima na kojima se danas objavljuje naslovna stranicu Šarli ebdoa.

Jedan od potpredsjednika islamističke konzervativne turske vlade Jalčin Akdogan je na svom Tviter nalogu takođe napisao da su "oni koji zanemaruju svete vrijednosti muslimana objavljivanjem crteža koji navodno predstavljaju proroka krivi za provokaciju".

U muslimanskim zemljama samo se turski opozicioni dnevnik Džumhurijet suprotstavio upozorenjima i danas objavio karikature i tekstove na četiri strane, ali bez problematičnih crteža proroka Muhameda.

Bonus video: