Češki ministar pozvao tajkune da vrate novac iz poreskih rajeva

Iz Češke se u "poreske rajeve" godišnje odlije između 3,7 i 5,5 milijardi eura poreza koje bi češki tajkuni platili da im je sjedište kompanija u Češkoj
59 pregleda 0 komentar(a)
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 10:50h

Češki ministar finansija Andrej Babiš, inače najbogatiji Slovak i drugi najbogatiji preduzetnik u Češkoj, pozvao je sunarodnike milijardere da se vrate iz "poreskih rajeva" i pomognu češkoj plaćanjem poreza.

Po procjenama i anketama, iz Češke se u "poreske rajeve" godišnje odlije između 3,7 i 5,5 milijardi eura poreza koje bi češki tajkuni platili da im je sjedište kompanija u Češkoj.

"Generalno smatram da ako je neko milijarder, a obogatio se u Češkoj, trebalo bi da se vrati iz 'of-šor raja', da pomogne zemlji i posluje fer. Postoji nekakva društvena odgovornost. Zlatnoj groznici je kraj", kazao je Babiš za današnje Lidove novini.

Apel ministra finansija nema mnogo šanse za uspjeh među bogatašima koji mahom tvrde da razlog prelaska u poreske rajeve nije toliko manji porez, koliko stabilno i predvidivo pravno okruženje koje im nedostaje u Češkoj.