Đorđo Napolitano podnio ostavku

Među navodnim kandidatima za predsjednika Italije su bivši premijer i nekadašnji predsjednik Evropske komisije Romano Prodi, bivši premijer Đulijano Amato, nekadašnji gradonačelnik Rima Valter Veltroni i ministri Pjer Karlo Padoan i Roberta Pinoti
0 komentar(a)
Đorđo Napolitano, Foto: Reuters
Đorđo Napolitano, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2015. 12:01h

Đorđo Napolitano podnio je danas ostavku nakon devet godina na mjestu italijanskog šefa države, navodi se u saopštenju, kao što je juče najavio premijer Mateo Renci.

Očekivalo se da će 89-godišnji Napolitano podnijeti ostavku prije isteka drugog mandata.

On je prije dvije sedmice kazao da mu je sve teže da obavlja svoje dužnosti zbog poodmaklih godina.

Napolitanovo pismo ostavke biće predato predsjednici Donjeg doma Parlamenta, Lauri Boldrini. Ona ima rok od 15 dana da sazove skupštinu elektora koji će izabrati novog predsjednika Republike.

Rojters navodi da se mjesecima spekuliše ko bi mogao naslijediti Napolitana na mjestu šefa države, koji među svojim zaduženjima ima imenovanje premijera i ulaganje veta na zakone.

Među navodnim kandidatima za predsjednika Italije su bivši premijer i nekadašnji predsjednik Evropske komisije Romano Prodi, bivši šef italijanske Vlade Đulijano Amato, nekadašnji gradonačelnik Rima Valter Veltroni i ministri Pjer Karlo Padoan i Roberta Pinoti.

Renci (40) je rekao da želi što prije da postigne dogovor o Napolitanovom nasljedniku sa svojom partijom i političkim rivalima.

Međutim, tajno glasnje u parlemntu je nepredvidivo, ističe Rojters, a pojedini analitičari tvrde da bi Renci mogao biti primoran da organizuje izbore ako ne bude postignut dogovor oko novog šefa države.

Bonus video: