Turska: Policija provjeravala list Džumhurijet zbog Šarli Ebdoa

Policija je ispred redakcije tog lista i štamparije pojačala obezbjeđenje iz predostrožnosti
2 komentar(a)
Turska, novine, Foto: Shutterstock
Turska, novine, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 10:08h

Turska policija je jutros provjeravala sadržaj lista "Džumhurijet", pošto je taj dnevnik najavio da će objaviti karikature pariskog nedjeljnika "Šarli Ebdo".

Policija je kamione za distribuciju visokotiražnog dnevnog lista umjerene ljevice zaustavila po izlasku iz štamparije, ali je dozvolila distribuciju novina pošto list nije objavio naslovnu karikaturu pariskog lista na kojoj prorok Muhamed, ispod natpisa "Sve je oprošteno", sa suzom u oku, drži tablu "Ja sam Šarli".

"Džumhurijet" je u današnjem izdanju, u znak solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada u Parizu, objavio karikature i tekstove na četiri strane, ali bez vjerski problematičnih crteža.

Policija je ispred redakcije tog lista i štamparije pojačala obezbjeđenje iz predostrožnosti.

Turska državna agencija Anadolija javila je da je nekoliko studenata protestovalo ispred redakcije "Džumhurijeta" u Ankari zbog objavljivanja karikatura pariskog lista.

Satirični francuski nedjeljnik "Šarli Ebdo" je danas objavio prvi broj poslije terorističkog napada na njegovu redakciju u kojem je ubijeno 10 novinara i dva policajca.

Novi broj je objavljen u milionskom tiražu i na više jezika, a listovi širom svijeta su u znak solidarnosti objavili crtež s naslovne strane.

Bonus video: